Sve brži razvoj

Za gospodarske zone Čitluka 70 tisuća maraka

Gradnja prometnice
VL FOTO
02.05.2012.
u 09:35

Od projekata važno je istaknuti izgradnju vodoopskrbnog sustava - Voda za život Brotnja

Posljednjih desetak godina čitlučka se općina naglo razvija, a među prvima i rijetkima u BiH, još prije 20-ak godina, završila je vrlo ambiciozan projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava “Voda za život Brotnja” kojim je voda iz gradskog vodovoda stigla do svakog sela i svake obiteljske kuće. Trebalo je izgraditi crpnu postaju s visokotlačnim crpkama koje iz rijeke Neretve vodu izbacuju na visinsku razliku od 310 metara, kroz kamenjar izgraditi iskopati i postaviti 40 km magistralne vodovodne mreže (tzv. broćanski prsten) te dodatnih više od 140 km lokalne vodovodne mreže do svakog sela i zaselka u Brotnju, kao i desetak crpnih postaja za potiskivanje vode prema višim zonama, u što je utrošeno više od 25 milijuna KM. Iako je čitlučki vodoopskrbni sustav najsloženiji u BiH, on je potpuno automatiziran.

Posljednjih godina golema su sredstva utrošena u rekonstrukciju postojećih i gradnju novih asfaltnih putova prema svim mjesnim zajednicama. Sredstvima građana i uz pomoć Općine te dijelom uz pomoć županijskog ministarstva prometa i veza obnovljene su mnoge lokalne ceste do većine sela, izgrađene nove prometnice u tri gospodarske zone (Tromeđa, Blizne gomile i Blizanci), a nedavno je počela gradnja nove ceste od Međugorja prema Lovačkom domu u Potpolju. Od načelnika Ive Jerkića doznali smo kako je vrlo izgledno da će u ovoj godini konačno biti završen projekt kružnog toka raskrižja na Tromeđi jer je HNŽ već usvojila program ulaganja sredstava u prometnu infrastrukturu. No, što se tiče prijeko potrebne gradnje čitlučke obilaznice, taj je projekt za sada samo u planovima jer je skup pa se teško može realizirati bez financijske potpore viših razina vlasti. Kako bi se omogućio brži gospodarski razvoj i omogućilo otvaranje novih radnih mjesta, čelni ljudi Općine Čitluk prije desetak godina odlučili su urediti tri gospodarske zone (Tromeđa, Blizanci i Blizne gomile), do kojih su izgradili ceste, doveli vodu, telefone i ostale infrastrukturne sadržaje. U tim industrijskim zonama izgrađeno je više od 40 malih i srednjih gospodarskih i drugi objekata, u kojima je zaposleno više od 1000 Brotnjaka. Općina će i ove godine nastaviti ulagati u infrastrukturne sadržaje u tim gospodarskim zonama, a financijsku pomoć za to u iznosu od 70.000 KM dobila je i od Federalnog ministarstva rada i poduzetništva.

Treba reći da je prije nekoliko godina Općina Čitluk krenula u izgradnju kanalizacijskog sustava. Tako je u Potpolju izgrađen skupocjeni pročistač otpadnih voda za naseljeno mjesto Čitluk i okolna naselja, čime je trajno riješeni višegodišnji akutni problemi zagađivanja okoliša. No, iako je to davno trebalo učiniti, još nije riješeno strateško pitanje izgradnje kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće. Prema riječima čitlučkog načelnika, u izgradnju tog značajnog projekta trebalo bi početi već ove godine i to zajedno s Europskom komisijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?