irski biskupi:

Za Crkvu pobačaj je dozvoljen kada je život žene ugrožen

Operacija
21.11.2012.
u 13:25

Slučaj Irkinje indijskog podrijetla, koja je umrla 28. listopada u sveučilišnoj bolnici u Galwayu od sepse nakon što su liječnici odbili intervenciju prekida trudnoće koja je bila u 17. tjednu, izazvao je velike polemike.

Katolička doktrina ni na koji način utvrđuje da život jedne žene može biti žrtvovan za spas fetusa koji nosi u sebi. Katolička crkva naznačuje kako oba života treba zaštititi, ali u slučaju opasnosti za život majke, onda su postupci koji “stavljaju u opasnost život djeteta etički dopušteni”, jer tu se ne radi o “namjernom” činu za izazivanje pobačaja, već o intervenciji za spas života.

To je odgovor irskih biskupa u povodu smrti trudnice u irskoj bolnici. Slučaj koji je pogodio irsku ženu indijskog podrijetla Savitu Halappanavar (31), koja je umrla 28. listopada u sveučilišnoj bolnici u Galwayu od sepse nakon što su liječnici odbili intervenciju prekida trudnoće koja je bila u 17. tjednu, izazvao je velike polemike. U Irskoj je zakonom zabranjen pobačaj i sada se razvila rasprava o toj zabrani, tim više što su liječnici svoju neintervenciju opravdavali postojanjem toga zakona. Čekali su smrt fetusa da bi intervenirali, a onda je bilo kasno i za ženu. Liječnici su svoje držanje opravdavali činjenicom da je Irska katolička zemlja.

U Dublinu su u nedjelju održani prosvijedi s kojima se tražilo legaliziranje pobačaja u Irskoj. Irski biskupi su u posebnom priopćenju iznijeli kako je pobačaj moguć ako je život trudnice u opasnosti.

“Katolička crkva nije nikada učila da životu djeteta u majčinu tijelu treba dati prednost u odnosu na život majke. Životi majke i djeteta su sveti na jednaki način”, priopćuje Irska biskupska konferencija.

Prema agencijskim informacijama oko 4.000 irskih žena svake godine odlazi u Englesku izvršiti pobačaj. Irski Ustav zabranjuje pobačaj, ali od 1992. godine irski Vrhovni sud je odredio kako se pobačaj može provesti ako je život majke u opasnosti, ali ni jedna vlada do sada nije donijela zakon kojim bi se to moglo provesti. Bez provedbenog zakona liječnici u bolnicama ne žele preuzeti odgovornost za pobačaj.

Biskup u mjestu Killalu, mons. Jonh Flemming je u povodu žalosnog događaja napisao u listu Irish Times kako je jasno da “ako je život majke u opasnosti zbog bolesti ili drugih razloga, liječnici moraju pružiti ženi svu potrebnu liječničku njegu”. Katolička crkva, dakle, ne smatra pobačajem, već liječenjem žene, kada pri liječenju majke fetus ne preživi.

>>Na portalu grupne kupnje nude pobačaj s popustom!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?