HNŽ

Za četiri mjeseca manjak 16 milijuna maraka

vlada hnz
Braco Selimović
27.04.2012.
u 09:49

Skupština HNŽ-a će uskoro razmatrati rebalans proračuna HNŽ-a

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na jučer održanoj 17. sjednici donijela je odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka u proračunu HNŽ-a za mjesec travanj 2012. godine, odluku o isplati obveza iz travnja 2012. godine iz prihoda ostvarenih u mjesecu svibnju 2012. godine i odluku o utvrđivanju grantova za isplatu za mjesec travanj 2012. godine. Ova odluka je izravna posljedica stanja u proračunu u kojem nedostaje novca.

Novca nema

Kako nam je rekao županijski ministar financija Samir Hadžihusejnović u proračunu samo za prva četiri mjeseca nedostaje 16 milijuna maraka. - Sada imamo 900.000 neplaćenih faktura u prva 3 mjeseca ove godine. I to dok se funkcioniralo po odluci o privremenom financiranju. 44,8 milijuna je prikupljeno za prva četiri mjeseca, a trebalo je 60 milijuna KM. Imamo veliki minus, rekao nam je ministar Hadžihusejnović. Ovakvo stanje u proračunu sigurno vodi do rebalansa proračuna koji bi uskoro trebao biti na klupama zastupnika u Skupštini HNŽ-a. - Rashodi se moraju smanjiti i mi sada stvaramo pretpostavke za rebalans. Još jedna takva odluka u svibnju i ispunili smo zakonske odredbe za rebalans, najavio je ministar financija HNŽ-a. Prema ranijim odluka, sredstva za grantove su umanjena za 20 posto, plaće 7 posto, sredstva za materijalne troškove 32 posto. I nakon svih ovih ušteda pitanje je hoće li biti dovoljno novca u županijskom proračunu za izmirenje postojećih obveza.

Planiran rast

-Nije loše planiran proračun. Planiran je na temelju preporuka državne Direkcije za ekonomsko planiranje. Prema njihovim procjenama, prihodi su trebali biti veći za 5 do 6 posto tijekom godine. Manjak sredstava imamo, a ne vidimo taj porast prihoda od 5 posto. Samo ovaj mjesec smo imali 600.000 KM manjka prihoda od UNO-a. Nitko ne kaže da se stanje neće normalizirati do kraja godine, ali sada ne smijemo trošiti više nego što imamo, istaknuo je Hadžihusejnović. On je također demantirao kako je predstavnike sindikata prosvjete u HNŽ-u nazvao teroristima, te je dodao kako neće biti tužbi zbog najavljenog smanjenja plaća. - Mi se samo ponašamo prema Zakonu o izvršenju proračuna gdje jasno stoji kako ne smijemo trošiti više od onoga što imamo. Žao nam je što sindikati prosvjete nemaju razumijevanja za stanje u kojem se županija nalazi i što nisu spremi na kompromis s Vladom, zaključio je Hadžihusejnović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?