Sazvana sjednica

Za 10 dana izbor nasljednika Denisa Bećirovića

Predstavnički dom
29.10.2012.
u 09:10

7. studenoga
bit će sjednica, a prva točka je izbor zamjenika iz reda bošnjačkog naroda

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sazvana je za 7. studenoga sa 22 točke dnevnoga reda. Prva i ona politički najzanimljivija je izbor novog zamjenika predsjedatelja Doma iz bošnjačkog naroda, koji će na toj dužnosti zamijeniti Denisa Bećirovića, koji je, na zahtjev SDA, smijenjen na prošloj sjednici.

Tko je kandidat?

Za smjenu Bećirovića, kako je objavljeno nakon izjašnjavanja na sjednici 23. listopada, glasao je 21 zastupnik, od kojih osam iz Federacije BiH (SDA i HSP), te 13 zastupnika iz Republike Srpske. Protiv smjene glasalo je 14 zastupnika iz Federacije (SDP, SBB, HDZ 1990. i Narodna stranka “Radom za boljitak”), dok su četiri bila suzdržana (Stranka za BiH, DNZ i HDZ BiH). Kako se doznaje, trenutačno se dogovara oko imena novog zamjenika. Postoji opcija da će na tu dužnost biti predložen ponovno smijenjeni Denis Bećirović, ali i ona druga da SDP razmišlja o novom imenu. Mirsad Mešić, Nermina Zaimović - Uzunović, Mirza Kušljugić iz SDP-a su zastupnici u Zastupničkom domu koji su Bošnjaci pored Denisa Bećirovića.

Dogovor oko imena

No, nisu isključeni ni drugi prijedlozi iz bošnjačkih stranaka. Dogovor oko zamjenika predsjedateja iz reda Bošnjaka bit će poznat do kraja tjedna. Na dnevnom redu sjednice 7. studenoga je i izvješće Predsjedništva BiH o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2011., te izvješće Ureda za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji izvješća o izvršenju proračuna BiH. Zastupnici bi trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH. Pred Zastupničkim domom će se naći i principi prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, te niz drugih zakona i prijedloga. Kako se doznaje prije sjednice bit će održan kolegij Zastupničkog doma na kojem će se predsjedatelj i zamjenik dogovarati oko konačnog dnevnog reda i mogućih promjena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?