Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Vukčević: Hrvatska ne bi trebala zanemariti naše optužnice

Srbijanski glavni tužitelj za ratne zločine uvjeren je kako hrvatsko tužiteljstvo nije izigralo dogovor o osuđenju ratnih zločinaca.
05. listopada 2011. u 20:06 1 komentara 1 prikaza
\'unu beograd 24.07.2008 ...beograd...specijalni sud za ratne zlocine u beogradu...vladimir vukcevic... Foto:Antonio Bronic  =VECERNJI LIST=\'
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Optužnica protiv više hrvatskih generala zbog ratnih zločina u Vukovaru koja je dostavljana Hrvatskoj ne bi trebala biti zanemarena. Srbija je ustupila predmet i dokaze, a na Hrvatskoj je, prema dogovoru, da ih iskoriti i osudi ratne zločince - rekao je za B92 glavni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević dodajući kako je uvjeren "da hrvatsko tužiteljstvo nije izigralo taj dogovor, već su optužnice iskorištene u izbornoj kampanji".

- Mi smo im dostavili te optužnice suda još 27. srpnja, a oni su ih držali u ladici do početka izborne kampanje. Optužnice su stupile na pravnu snagu jer ih je naš sud prihvatio i proslijeđene su optuženima u Hrvatsku da izjave prigovor na njih. Kada naš sud riješi prema tim prigovorima i eventualno vrati predmet u istragu,nakon što šest ili sedam osumnjičenih nisu bili saslušani, odlučili smo u tom postupku istrage iskoristiti Sporazum i ustupiti im predmet neka ga oni riješe - objasnio je Vukčević raniji dogovor s hrvatskim tužiteljem Mladenom Bajićem.

Izrazio je uvjerenje kako "Bajić nije izigrao dogovor, već je Jadranka Kosor došla na određeni način do njih i počela njima mahati i prijetiti kako će donijeti zakon". On drži kako Hrvatska ne može poništiti optužnice zakonom jer su, "te stvari uređene međunarodnim pravom, međunarodnim ugovorima i običajima".

- Hrvatska to može učiniti za obična kaznena djela, ali ne za ratne zločine - zaključio je na B92 Vladimir Vukčević.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

  • vrisak:

    Samo pogledajte tu facu na sliki smuci vam se, Ja se pitam koliko je optuznica Hrvatska poslala u Srbiju,,,, Po svim izgledima nas zakon zasticuje ubojice i nagradjuje s novim kucama i mjestima u hrv, vladi...