POTRAGA

Vrbas ni jučer nije odao tajnu o nestalom Frani

kvesic
VL FOTO
14.11.2011.
u 10:03

Ni osmi dan potrage za nestalim Franom Kvesićem nije donio nikakve rezultate

Nigdje krik gavrana nije tako zlokobno odjekivao, kao jučer hladnim kanjonom rijeke Vrbas. Graktanje crnih ptica, koje su jučer kao da znaju koja se tragedija ovdje dogodila, odjekivalo je iznad glava okupljenih prijatelja, kolega iz studentskih dana, rodbine, poznanika prije tjedan dana nestaloga Širokobriježanina Frane Kvesića, miješajući se s ravnomjernim grgotanjem patrolnog čamca i povicima ronilaca.

Patrolni čamac

Raspoređeni uz rubove ceste, mostove, brane, okolne ceste i naselja njih nešto više od 30-ak do zalaska sunca, koje u ovu divlju dolinu ionako rijetko proviri, posljednjim atomima snage zurilo je u tmurnu zelenu rijeku, čijom su površinom lijeno plutale gomile smeća, nadajući se da će netko vidjeti tijelo nestaloga Frane. Najveće su nade položene u članove Športskog ronilačko-ekološkog kluba ŠREK iz Gruda, Ljubuškog… Dok su oni uz pomoć patrolnog čamca pretraživali negostoljubivo, granjem zaraslo riječno priobalje, skupina ronilaca pretraživala je hladno i mutno dno rijeke Vrbas. Zbog potrage za tijelom Frane Kvesića, o kojem emotivno razorena obitelj i rodbina već osmi dan nemaju nikakvu vijest, jučer su prestale raditi i turbine Hidrocentrale Jajce II. Među stotinama odbačenih plastičnih boca i ostalog smeća koje se iz Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa sručilo na branu, povremeno bi bljesnule žute boce s kisikom na leđima ronilaca. Prema dnu rijeke, očekujući bilo kakvu vijest, tupo je s brane zurila okupljena ekipa, paleći od nervoze cigaretu za cigaretom. “Ovdje ništa, ništa nema”, prolomio se nakon pozornog ispitivanja glas ronilaca, koji su u ekstremnim uvjetima pokušali možda i nemoguće. Stoički uporni prijatelji i poznanici inzistirali su da se pretraži još jedan lokalitet, točnije ostaci mosta koji u mjestu Barevo, kilometar od HE Jajce II, leži na dnu Vrbasa još od ratnih sukoba.

“Ako je tijelo odnijela rijeka, moguće je da se zakačilo za most”, sugeriraju pripadnici policije PU-a Jajce koji su jučer, za razliku od ostatka tjedna, došli na mjesto pretrage. No, njihovih kolega iz MUP-a Federacije BiH, na koje je izvršen i medijski i prijateljski pritisak, ni jučer nije bilo. Prema pojašnjenju njihova - svake emocije i ljudske solidarnosti lišenog - zapovjednika Dragana Lukača, oni se na takvom mjestu zbog nestanka jednog čovjeka “ne moraju pojaviti”. Unatoč brojnim zamolbama na mjestu nestanka Frane Kvesića nisu se pojavili ni pripadnici Civilne zaštite Federacije BiH. Tek se njih dio, suosjećajući s obitelji nestalog, pojavilo u subotu na licu mjesta, čija je potraga, kao i ona dan prije, završila bez rezultata. Državu koju su stranke na vlasti u predizbornoj kampanji obećavajuće zvale “državom za čovjeka”, bitno je i danas zasuti brojnim administrativnim zahtjevima za pomoć, nego da se taj inertni i glomazni aparat pokrene u akciju traženja čovjeka i, na kraju, poreznoga obveznika. Ispod plakatima nestalog Frane Kvesića oblijepljenog pontonskog mosta, ronioci nakon višeminutog traganja ponovno obavještavaju ožalošćeno društvo “kako opet nisu ništa našli…”

Dno je mutno, jedva vidljivo, a rijeka je još uvijek hladna. U takvoj hladnoći teško dolazi do pucanja žući utopljenika, nakon čega tijelo, po inerciji, izranja na površinu. Hladnoća je loš saveznik za ovakvu vrstu potrage, tvrde ronioci iz Mostara i članovi ronilačko-ekološkog kluba iz Gruda i Ljubuškog, koji su jučer, unatoč ekstremnoj hladnoći, predano pretraživali kanjon i dno rijeke Vrbas, nadajući se pronalasku bilo kakvog dokaza. Vidno iscrpljeni Tomislav, brat nestalog Frane Kvesića, uzalud ih je uvjeravao da se ne izlažu riziku, jer je mu je gubitak bratova života dovoljan za cijeli život.

Zakazao sustav

Dok se po administartivnim ladicama MUP-a Srednjobosanske županije, Federalne policije i Civilne zaštite Federacije BiH u krug vrte njegovi zahtjevi za pomoć, shrvanu majku i oca, koji se već drugu nedjelju nadaju da će njihov Frano ipak odnekud iskrsnuti na obiteljski ručak, trebalo je uvjeriti u kakvoj je državi nestao njihov najstariji sin.

Do tada obiteljsko-prijateljska akcija potrage za Franom Kvesićem, uz zlokobno graktanje gavrana kanjonom rijeke Vrbas, bit će nastavljena i ovaj tjedan.

Nadati se da će netko osjećajan iz institucija federalne vlasti povući odlučniji potez kako bi Frano, ili njegovi posmrtni ostaci, na kraju bio i pronađen!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije