slučaj dajla

Vraćanjem imovine državi Kaptol oduševljen, Bozanić nezadovoljan

\'unu..zgb....22.01.2007 zasjedanje hbk-bozanic,puljic. . . snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
12.08.2011.
u 10:00

Istarskim svećenicima prošli tjedan stigao SMS zadarskog klera: “Treba li, i oružjem ćemo doći braniti Dajlu”

Nakon što je država odlučila preuzeti vlasništvo nad zemljom u Dajli, oko koje su se sporili talijanski benediktinci i Porečko-pulska biskupija, u Crkvi se osjetilo veliko olakšanje. Doduše, još nitko nije spreman komentirati nastalu situaciju jer se svi drže (nametnutog) zavjeta šutnje o cijelom skandalu, no listom svi svećenici s kojima smo razgovarali podržavaju potez Ministarstva pravosuđa. – Štoviše, državi treba čestitati na odlučnosti, a napose na brzini kojom je riješen slučaj, jer bi svako otezanje išlo na štetu Porečko-pulske biskupije. Dobro je da je to tako završeno jer ni mi u Crkvi nismo podržavali tezu da je to isključivo unutarcrkveni spor – rekli su nam naši sugovornici jučer na Kaptolu, gdje bi se moglo reći da je prekjučer, kada je objavljena odluka Ministarstva pravosuđa, bila prava erupcija oduševljenja, osim, dakako, Nadbiskupskog duhovnog stola, kojim upravlja kardinal Josip Bozanić.

>>Vatikan bijesan: Bošnjakovićeva odluka izaziva čuđenje!

U Poreču su pretpostavljali da će se sve tako završiti jer su imali jamstva i premijerke Jadranke Kosor, i predsjednika države Ive Josipovića, i šefa DORH-a Mladena Bajića. Uostalom, svi su istarski svećenici sa svoga sastanka u Pazinu odlučili podržati svoga biskupa Milovana u želji da spornu zemlju vrati u vlasništvo Republike Hrvatske. No, premda je u Poreču zadovoljstvo nakon burnih dana, za vodstvo biskupije, prije svega za biskupa Milovana i njegova kancelara Iliju Jakovljevića, slučaj Dajla još nije završen. Osim papirologije koju moraju sada rješavati s državom (najviše zbog naknade za dio prodane imovine), biskup i kancelar mogli bi se naći na udaru vatikanskih lobija jer su im pomrsili račune. Tada im ni javnost ni politika neće moći pomoći jer će to tada doista biti unutarcrkveni slučaj, tj. obračun.

– Strahujemo od sankcija, ali moraju znati da imaju najširu potporu klera. I to ne samo u svojoj biskupiji nego i u cijeloj Hrvatskoj – kažu naši sugovornici. A koliko je cijela atmosfera bila nabrušena možda najbolje govori jedan SMS koji je stigao istarskim svećenicima za skupa u Pazinu prošli tjedan, kojom im zadarski kler daje potporu i poručuje da će “treba li, i oružjem doći braniti Dajlu”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?