NOVCA NEMA

Vojsci BiH nedostaje smještaj, hrana, sredstva za pranje posuđa

ročnici (1)
Duško Mirković/PIXSELL
21.03.2012.
u 09:56

Vojsci isporučeno samo 50 posto iskazanih potreba za hranom

Stanje s prehranom i smještajem pripadnika Oružanih snaga BiH nije zadovoljavajuće, a glavni je razlog nedostatak financijskih sredstava. Opskrba prehrambenim proizvodima ne odgovara iskazanim potrebama, kvaliteta pripreme obroka nije na odgovarajućoj razini, a u vojarnama nedostaju i sredstva za pranje posuđa. Također, higijenski uvjeti u nekim objektima ispod su svakog standarda.

Planski resursi

Potvrdio je to u svom izvješću državnom Parlamentu vojni povjerenik Boško Šiljegović. Sukladno svojim zakonskim ovlastima on je tijekom prošle godine proveo istragu o prehrani i smještaju u objektima OS BiH te došao do vrlo ozbiljnih zaključaka.

-Isporuka prehrambenih proizvoda nije tekla sukladno kvartalnim zahtjevima postrojbi, koje su često izlazile iz okvira planskih resursa, usljed povremenih izvanrednih aktivnosti koje su imale određene postrojbe u OS BiH. Određeni prehrambeni artikli koji su traženi uopće nisu isporučivani, a to su: šećer, riža, grah, jestivo ulje, koncentrat za juhu i drugo, što je izravno utjecalo na kvalitetu prehrane pripadnika OS BiH, te je u prva tri kvartala ispunjeno tek 50,7 posto zahtijevanih potreba, upozorava vojni povjerenik u svom izvješću. Nedovoljan asortiman prehrambenih artikala, neravnomjerna zastupljenost u isporuci pojedinih vrsta suhomesnatih proizvoda i svježeg mesa, te sastav i obučenost kuharskog osoblja, također su doveli do toga da kvaliteta pripreme pojedinih obroka ne bude na zahtijevanoj razini. U izvješću se navodi kako postoji i problem dugotrajnog prijevoza tekuće hrane na isturene lokacije, prilikom čega hrana brzo gubi na kvaliteti.

Organizacija prehrane

-Problem koji je već duže vrijeme izražen, kada je organizacija prehrane u Oružanim snagama BiH u pitanju, ogleda se u tome da je zbog nedostatka novčanih sredstava nabavljeno samo 38 posto od traženog deterdženta za strojno pranje posuđa, 21 posto traženog deterdženta za ručno pranje posuđa, 16 posto deterdženta za dezinfekciju posuđa, 22 posto sredstva za ispiranje posuđa od traženih količina za potrebe OS BiH, navodi vojni povjerenik.

Iako su zabilježeni određeni pomaci, vojni povjerenik je prilikom obilaska postrojbi Oružanih snaga BiH utvrdio da su pojedini objekti neuvjetni za život i rad vojnika i časnika. Kao pozitivne primjere poboljšanja uvjeta boravka u objektima OS BiH, Šiljegović navodi vojarnu “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru te Centar za temeljnu obuku u Pazariću kod Sarajeva.

O ovom izvješću vojnog povjerenika uskoro će se očitovati državni Parlament.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?