Intervju

Vojnici u Afganistanu nisu izloženi opasnosti od pogibije

Marina Pendeš
04.10.2012.
u 08:54

Sudjelovanjem u mirovnim misijama NATO-a vojnici BiH najbolje doprinose jačanju ugleda ove zemlje

Nedavno je u Afganistan otišla još jedna postrojba Oružanih snaga BiH. Odmah s time postavlja se pitanje koliko je opravdano da ova zemlja u kojoj još postoje međunarodne snage na očuvanju stabilnosti trebaju sudjelovati u ovim operacijama. Za Večernji list je zamjenica ministra obrane Marina Pendeš kazala da smatra da sudjelovanjem u mirovnim misijama vojnici najbolje reklamiraju BiH.

Što ta suradnja, odnosno što sudjelovanje u mirovnim misijama diljem svijeta donosi BiH?


S obzirom na našu punu političku opredijeljenost oko puta prema euroatlantskim integracijama, napose Europskoj uniji jedna od obveza je i sudjelovanje u mirovnim misijama. To sudjelovanje ne treba shvatiti kao jedan od neposrednih uvjeta koje postavlja NATO savez, nego to je pokazatelj da su Oružane snage BiH spremne, kompatibilne i interoperabilne u okviru toga kišobrana sigurnosti. Smatram da pripadnici Oružanih snaga BiH uvelike doprinose ugledu ove zemlje. Kada, pak, govorimo o ISAF-u, cijelu operaciju ne treba gledati kao vojnu akciju nego kao mogućnost da se pomogne narodu te zemlje kako bi došao do demokracije. Taj naš doprinos je dvostruk - narodu Afganistana, a s druge strane državi BiH koja pokazuje da je sposobna zajedno sa zemljama članicama NATO-a sudjelovati u tako složenim i zahtjevnim operacijama. 


Nedavno je objavljeno da je 2000 američkih vojnika poginulo u Afganistanu od početka misije. Kakvo je stanje sigurnosti u pogledu izloženosti opasnosti?

Postoji više aspekata sigurnosti. U Afganistanu je stupanj rizika jako visok. Međutim misija koju obavljaju pripadnici Oružanih snaga BiH je razmjerno sigurna. Njihovi životi nisu izravno ugroženi. To je slučaj ako se drže striktnih uvjeta i ne rade ništa izvan toga. No, treba uvijek imati na umu da je u pitanju ipak ratna zona. Sami smo bili svjedoci za vrijeme rata u BiH što je to značila sigurnost. 


Ostatak intrevjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

 

.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?