Upozorenje

Vodu trošite racionalnije, pa ni redukcija neće biti!

Vrelo
Braco Selimović
19.06.2012.
u 09:57

Mostarska voda, poznato je, među najkvalitetnijom 
je u Europi, te građani uopće nemaju potrebu kupovati vodu u bocama

Prijete li nam redukcije vode, pitanje je koje se u Mostaru nameće čim ‘upekne zvizdan’ i počne razdoblje suša. Situacija s vodoopskrbom Mostara i prigradskih mu naselja zasad je zadovoljavajuća, potvrdili su nam iz J. P. Vodovod Mostar. Prognoze da će biti velike suše na proljeće i ljeto, bar do sada, nisu se obistinile. Obilne padaline napunile su kapacitete izvorišta Radobolja i Studenac i opskrba vodom grada zasad nije upitna. Ali...

Racionalnija potrošnja

- Ako se nastave vrućine za očekivati je da će doći do povećanja potrošnje, pa na vrijeme pozivamo potrošače na racionalnu potrošnju vode. Ovo naročito vrijedi za poljoprivrednike, jer nema potrebe da se voda uzalud prosipa što može dovesti do toga da zbog suše opadne razina Radobolje i Studenca i u tom slučaju bi moglo doći do određenog stupnja reduciranja. Znači, sve ovisi o svijesti potrošača i načinu na koji se voda koristi, kazao nam je Zoran Petrić, rukovoditelj područne jedinice 1 J.P. VodovodMostar, koji ističe velike probleme koje ovo poduzeće ima kad se radi o naplati dugovanja.

- Mi smo zadovoljni sa stanovništvom gdje bilježimo naplatu više od 90 posto. Međutim, ogroman nam problem predstavljaju veliki potrošači-javne ustanove poput bolnice, sveučilišta i sl. Radi se o milijunskim dugovanjima i mi jednostavno nemamo način kako ta dugovanja naplatiti. U svemu tome gore je samo to što se ne izmiruju ni tekući, mjesečni računi. To su za nas značajna sredstva i zbog njih trpimo ogromnu štetu jer ne možemo kvalitetno održavati sustav. Ako se ovakva praksa nastavi doći ćemo u situaciju da jednostavno sustav vodoopskrbe tehnički neće moći funkcionirati, dodaje Petrić. Što se, pak, tiče problema s opskrbom vode visokih zona u naselju Rodoč (Podgomila i Stotina), ta su naselja i dalje kritična točka. Problem Stotine bi uskoro mogao biti i riješen jer su određena sredstva u proračunu, no rješenje problema s Podgomilom nije još na vidiku.

Najkvalitetnija voda

Sve u svemu, Mostarci zasad ne moraju brinuti oko nestašice vode. Vode će biti, a što se tiče njezine kvalitete, mostarska voda, poznato je među najkvalitetnijom je u Europi, što su nam u vodovodu sa sigurnošću potvrdili, te uopće nema potrebe izdvajati novce za kupovanje vode u bocama jer je ova naša daleko kvalitetnije i zdravija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?