Mostar

Vodovodne cijevi mogu se sanirati i bez otkopavanja ulice

liner
Braco Selimović
20.04.2012.
u 09:45

Ovakav je način saniranja postojećih vodovodnih cijevi jeftiniji od klasične sanacije za oko 100 eura po metru

U zgradi Gospodarske komore Federacije BiH jučer je upriličena prezentacija Njemačke grupacije Brandenburger. Tom prigodom predstavnici navedene grupacije nazočnima su prezentirali patentirani sustav Brandenburg Liner. Prije prezentacije održana je konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili pravna savjetnica te grupacije za BiH Sanela Sander, tehnički inženjer Michael Wagner i potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić.

Bez otkopavanja

“Tvrtka Brandenburger se bavi izolacijskom tehnikom i sanacijom kanala bez otkopavanja. Danas predstavljamo Brandenburger liner, a to je specijalna cijev koja se sastoji od smole, staklenog vlakna i folije za izolaciju. Liner se uvlači u sekciju kanala, nakon toga se ravnomjerno napuni komprimiranim zrakom i tako se liner točno prilagođava obliku zida stare cijevi. Što je najbolje od svega, 100 metara kanala se dnevno može sanirati ovim putem, a da se ulica ne otkopava, istaknula je Sander. Prema riječima predstavnika tvrtke Brandenburger, ova se inovacija koristi diljem svijeta i Brandenburger je jedina tvrtka koja se koristi ovom tehnologijom. Tehnički inženjer i savjetnik grupacije Michael Wagner naglasio je kako tvrtka postiže iznimne uspjehe na svjetskom tržištu, te kako je Brandenburger liner zastupljen u preko 30 zemalja. “Brandenburger je osmislio metodu s kojom se pomoću linera iz otpadnih voda može iskoristiti toplota za grijanje stambenih zgrada ili općinskih objekata”, dodao je Wagner.

Upoznavanje tržišta

“Sanacija je potrebna ne samo ovdje u Mostaru nego manje-više u svim komunalnim poduzećima vodosnadbjevačima u BiH. Mislim da ni cijena ne bi trebala biti problem, ali prvenstveni je cilj da se upozna naše tržište da postoje i takve tehnologije, jer pomoću njih mogu se sanirati oštećene cijevi bez posljedica kao što su iskopavanja u gradskim područjima, istaknuo je potpredsjednik GK FBiH Jago Lasić. Na upit o cijeni, iz Brandenburgera su kazali kako cijena ovisi o projektu, debljini stijenki i od promjera, tako da je teško paušalno odrediti cijenu, ali sigurno je da je ovakav način sanacije isplativiji za 100 eura po metru nego klasični način sanacije. “Tih 100 eura mogu se upotrijebiti za nešto korisnije”, istaknuli su iz Brandenburgera. Trajnost cijevi je minimalno 50 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?