Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Vodovodne cijevi iz 1938. u užem dijelu Širokog Brijega

JKP vodovod
ne može samo ulagati i iznaći sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže, potrebna je pomoć Općine
19. travnja 2012. u 09:57 0 komentara 220 prikaza
vodovod
Foto: VL FOTO

U protekloj godini na području općine Široki Brijeg došlo je do smanjenja gubitaka u isporuci količine pitke vode do potrošača za 13,33 posto u odnosu na zahvaćenu količinu vode, ali kako stoji u izvješću Javnog komunalnog poduzeća Vodovod Široki Brijeg, gubici su još uvijek nepodnošljivi.

Gubici manji

Kako nam je kazao Ivan Rotim, ravnatelj JKP Vodovod Široki Brijeg, gledajući i druge općine u BiH, ali i u Hrvatskoj, svugdje su gubici veliki ako se ne ulaže u rekonstrukciju.

- Mi smo u prošloj godini otklonili nekoliko gubitaka na cijevima većeg omjera, kazao nam je Rotim. On je i to kako treba ulagati u rekonstrukciju postojećih cijevi, kako bi došlo do smanjenja gubitaka vode, ali i kako je upravo rekonstrukcija puno skuplja nego gradnja novih cijevi.

Kazao je i to kako je moguće da se gubici povećaju ako se ne bude imalo novaca za ulaganja. Svakako, trebalo bi izmijeniti stariju mrežu, koja se nalazi u užem dijelu grada, a jedan dio cijevi datira još iz 1938. godine.

- Trebalo bi dosta sredstava da se nešto napravi, ali ne može samo poduzeće već tu mora sudjelovati i osnivač, odnosno Općina, kazao je Rotim. Takva opcija može uspjeti uz pomoć sredstava Europske razvojne banke, poput onih koje je nedavno dobila Čapljina, ali je potrebna pomoć Općine.

Potrebni radovi

Kazao nam je kako najprije treba raditi cjevovod od bazena do čvorišta fra Didaka Buntića, a to je minimum 300 metara. - Da bi se to uradilo, treba se prespojiti prema Fealu, da bi se cjevovodom mogli opskrbiti ostali dijelovi grada, kazao je Rotim dodavši kako bi od 60 do 70 posto to bilo skuplje uraditi nego novi cjevovod.

Od 2007. godine gubici su se smanjili za

Od 2007. godine gubici su se smanjili za 25,08 posto

Gubici u vodoopskrbnom sustavu u odnosu na zahvaćenu i fakturiranu količinu vode u 2011. iznose 46,47 %, te su se u odnosu na 2010. smanjili za 13,33 %. U odnosu na 2007. smanjili su se za 25,08 posto (tada su iznosili 71,55 %). Vidljivo je da su tijekom 2009. i 2010. ostali na razini istog, što znači da nije dovoljno otklanjati nastale kvarove, već je potrebno vršiti rekonstrukciju dotrajale vodoopskrbne mreže.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.