Intervju

Vlastitim propisima stvoriti pravnu sigurnost građanima SBŽ

Luković
07.04.2013.
u 10:19

Primarni je cilj Ministarstva pravosuđa i uprave osigurati prikladan prostor za smještaj pravosudnih institucija, prije 
svega, trajno rješavanje smještaja Županijskog suda u 
Novom Travniku

Zoran Luković, ministar uprave i pravosuđa u Vladi Srednjobosanske županije, jedini je ministar iz reda srpskog naroda. Imenovan je na prijedlog HDZ-a BiH. Ministar Luković za Večernji list govori o stanju u pravosuđu i upravi SBŽ-a te planovima u ovoj godini...

Na koji način se sudska vlast ostvaruje u SBŽ-u?

Sudska vlast u SBŽ-u ostvaruje se preko općinskih sudova u Travniku, Kiseljaku i Bugojnu, kao i Županijskog suda u Novom Travniku. Sud u Bugojnu donedavno je imao odjel u Jajcu, do početka travnja kada je otvoren Sud u Jajcu.

Sabor SBŽ-a nedavno je usvojio program rada Vlade i naravno svih ministarstava, pa tako i Ministarstva pravosuđa i uprave. Što biste Vi kao resorni ministar izdvojili iz programa rada Ministarstva?

Luković: To su ciljevi koje planiramo ostvariti u ovoj godini. Primarni je cilj osigurati prikladan prostor za smještaj pravosudnih institucija, prije svega trajno rješavanje smještaja Županijskog suda u Novom Travniku. Sabor je donio zaključak kojim je obvezao Vladu da pripremi proceduru oko trajnog rješavanja ovog pitanja na osnovi kojeg je formirana radna skupina koja pregovara s općinskim vlastima u Novom Travniku, koje su vlasnici prostora u kojem je Sud trenutačno smješten. Pregovara se o cijeni. Kad se ovaj postupak završi, jamčim da niti u jednoj županiji pravosudne institucije neće imati bolje uvjete rada. Ostaje nam raditi i na hramonizaciji pravnih propisa u oblasti uprave i pravosuđa. Planiramo osnovati i posebno tijelo za inspekcijske poslove. Prošle smo godini usvojili odgovarajuću zakonsku regulativu na temelju koje bi ove godine trebali formirati inspekciju kao samostalnu upravu.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?