SKANDALOZNO

Vlasti zbog novca optužuju logoraše

niksic
VL FOTO
07.04.2011.
u 09:15

Zabrinuti zbog milijunskih odšteta, traže rješenja kako ih pravno osporiti

Procjenjujući kako će Federaciji BiH biti nanesena milijunska financijska šteta, Federalno pravobraniteljstvo traži od Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata dokumentaciju uz pomoć koje bi osporili tužbe koje je protiv ovog bh. entiteta podignulo oko 40 bivših zatočenika hrvatske nacionalnosti u logorima u Konjicu.

Strahujući od isplate velikih odšteta bivšim logorašima, u dopisu kojim raspolaže Večernjak Federalno pravobraniteljstvo požuruje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata da im dostave rješenja iz lipnja i studenoga 2009. prema kojima su, kako stoji u pismu, “između ostalog poništena uvjerenja o pripadnostima i okolnostima stradavanja izdana većinom 2005. godine od Uprave za obranu Mostar”.

Vlast zabrinjava odšteta

Traženo nam je potrebno, piše u objašnjenju spomenute institucije, kao bitan dokaz u sudskim postupcima, a radi adekvatne i pravodobne zaštite interesa Federacije BiH, posebno iz razloga što se radi o enormno visokim iznosima koji se potražuju tužbama, a koji primjerice iznose u samo ovih 15 tužbi po 12 tužitelja više od sedam milijuna maraka.

Ako niste, piše Federalno pravobraniteljstvo dalje Federalnom ministarstvu branitelja i invalida rata, donijeli spomenuta rješenja i za osobe s popisa iz priloga, molimo vas da nam što žurnije odgovorite hoćete li nastaviti s revizijom uvjerenja Uprave za obranu Mostar i dokada se može očekivati završetak istih za sve osobe koje posjeduju ovakva nezakonita rješenja.

Ovim dopisom Federalno pravobraniteljstvo izravno sugerira da pojedine osobe s popisa nisu uopće bile zatočenici logora Armije BiH u okolici Konjica, nastojeći im na sve moguće načine osporiti rješenja o isplati financijskih naknada za pretrpljene fizičke i duševne boli.

Naši sugovornici ističu kako se radi o nedvosmislenom pokušaju osporavanja njihovih prava koja im pripadaju kao bivšim logorašima.

Politika u pravosuđu

Ispada da će se i onim logorašima koji su dobili pravomoćne presude protiv Federacije BiH pokušati osporiti presuda i poništiti rješenja, a time i sudska odluka prema kojoj se priznaje da su pripadnici Armije BiH imali logore na području općina Konjic i Jablanica. Odvjetnici koji zastupaju oštećene logoraše kolektivno tvrde da se u pravosuđe, barem po ovom pitanju, izravno uplela politika, gdje vlade traže bilo kakve mehanizme kako bi osporile donesena sudska rješenja.

I prošle godine bio je pokušaj da čelnici Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata na sve načine ospore odluke suda u Konjicu, koji je u korist nekolicine hrvatskih logoraša donio prvostupanjsku odluku prema kojoj im Federacija BiH mora isplatiti odštetu za dane koje su proveli u logoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?