OPANOST

Vlasti ne uklanjaju oko 170 km opasnih azbestnih cijevi

azbest
Patrik Macek
11.08.2010.
u 07:58

Azbestne cijevi u svijetu odavno ne koriste, a i u BiH su prije 15 godina prestali s njihovom ugradnjom

Dugo najavljivani projekt zamjene svih azbestnih cijevi u sarajevskoj vodoopskrbnoj mreži zaustavljen je zbog nedostatka novca. Recesija je blokirala aktivnosti na zamjeni 170 kilometara azbestnih cijevi kojima voda ide do tisuća kuća i stanova.

Ljudsko zdravlje

Do kraja ove godine je zamjena svih cijevi trebala biti završena, ali se taj rok očito neće ispuniti.

Za ove potrebe je u 2010. godini trebalo nešto više od 10 milijuna konvertibilnih maraka sredstava koja nisu osigurana. U sarajevskom Vodovodu i kanalizaciji tvrde da unatoč svemu situacija nije dramatična, jer azbest u vodoopskrbnim cijevima, kako kažu, nije štetan po ljudsko zdravlje. Činjenica je, međutim, da se azbestne cijevi u svijetu odavno ne koriste, a da su i u BiH prije petnaest godina prestali s njihovom ugradnjom.

Nedostatak novca

U potrošačkim udrugama također odbacuju ovakve tvrdnje i kažu da je mnogo dokaza o štetnosti azbestnih cijevi.

- Te su cijevi sigurno štetne. Prije nekoliko godina u Americi su tisuće i tisuće kilometara azbestnih cijevi zamijenjene upravo zato što su štetne po ljudsko zdravlje. U Sarajevu je 60 do 70 posto azbestnih cijevi i odmah nakon rata se spominjala mogućnost osiguranja donacija za njihovu zamjenu. Neka netko sada dokaže da te cijevi nisu štetne i neka objasni zašto do sada zamjena azbestnih cijevi nije izvršena. Pouzdano znam da su na cijeloj lijevoj obali Miljacke još uvijek azbestne cijevi, ustvrdio je tajnik sarajevske Udruge potrošača Mesud Lakota.

Također je istaknuo kako nedostatak novca ne može biti opravdanje za odgodu zamjene azbestnih cijevi jer zdravlje stanovništva mora biti prioritet svake vlasti.

- Imaju novca za povećanje plaća dužnosnicima. Samo za regres su potrošili 15 milijuna konvertibilnih maraka, a tvrde da za zamjenu cijevi nemaju, objasnio je Lakota.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?