POLITIKA

Vlast u SBŽ-u čeka na dogovor dva HDZ-a te SDP-a i SDA o državii

prisega
Zvonko Ćilić
02.12.2010.
u 08:11

Nije izabrano čelništvo Skupštine kao ni nova vlada koja treba potporu dvije trećine zastupnika

Svečanim preuzimanjem certifikata o osvojenim mandatima na posljednjim izborima koje im je uručio Suad Arnautović, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, i davanjem svečane prisege, jučer je u Travniku konstituiran peti saziv Skupštine Srednjobosanske županije. Skupština broji 30 zastupnika, a najviše ih ima, prvi put, HDZ BiH (7), dok pak Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP ima dvojicu zastupnika. Po šest zastupnika imaju SDA i SDP, Savez za bolju budućnost (SBB) ima 4, NSRzB i SBiH po dva, te NHI jednog zastupnika. Konstituirajućom sjednicom predsjedao je predsjedatelj u prošlom sazivu Mirko Batinić, a tako će biti sve dok se ne izaberu tijela Skupštine.

A da bi se to i učinilo, čekat će se “slaganje” parlamentarnih većina na višim razinama vlasti, što će biti “putokaz” parlamentarnim strankama u Srednjobosanskoj županiji. Kao najveća parlamentarna stranka, HDZ BiH sa 7 zastupnika s pravom računa na mjesto premijera u županijskoj Vladi, no to će, ipak, ovisiti o stranačkim dogovorima i ne samo na županijskoj razini. Prigodnim pozdravnim riječima i čestitkama novoizabranim zastupnicima obratili su se predsjednica ŽO HDZ-a 1990 Slavica Josipović i predsjednik ŽO HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Lovrinović je ovom prilikom pozvao sve parlamentarne stranke na konstruktivan dijalog i suradnju kako bi se, što prije, formirala sva tijela Skupštine i Vlada Srednjobosanske županije. U ovoj županiji vlast se uspostavlja dvotrećinskom većinom i pri tome se moraju zadovoljiti i posebni interesi konstitutivnih naroda. Trenutačno je u skupštini 12 izabranih hrvatskih zastupnika, dok je pak bošnjačkih 18. Tko će činiti novu vlast ovisit će o odnosu, prije svega, dva HDZ-a te SDP-a i SDA. Ove stranke imaju 21 zastupnika u skupštini. Nije međutim isključiti da bi se oko ulaska u vlast mogli umiješati i predstavnici Boljitka te Radončićeva SBB-a čiji su predstavnici imali žive razgovore s predstavnicima SDP-a i SDA prije svega oko izbora izaslanika u federalni Dom naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?