DRŽAVNA VLAST

Vlast s legitimnim Hrvatima

izbori
VL FOTO
03.06.2011.
u 09:45

Politička administracija SAD-a i EU-a neće dopustiti formiranje vlasti na državnoj bez većinske hrvatske volje

Ignorirajući upozorenja američkog State Departmenta i najviših političkih predstavnika EU-a, koja su im posljednjih dana upućivana, SDP-ova platformaška koalicija suptilnim političkim metodama pokušava iz državne vlasti izgurati hrvatsku koaliciju, predvođenu s dva HDZ-a, po sličnom receptu kao što su to nedavno uradili u Federaciji BiH. Čelnici SDP-a, SDA, HSP-a BiH, NSRzB-a u ostvarenju spomenutog plana spremni su pružiti političku ruku pomirenja SNSD-u, zbog čega ovih dana odašilju probne balone o stvaranju široke koalicije, koja drži konce vlasti u FBiH i RS-u. Iz SNSD-a, pozivajući se na koalicijski sporazum u institucijama državne vlasti s HDZ-om BiH, ne žele nikakav aranžman sa SDP-ovom koalicijom bez sudjelovanja dva HDZ-a.

Razgovori o koaliciji

Principijelnog stava čelnika SNSD-a Milorada Dodika da se drži sporazuma s HDZ-om BiH svjesni su predsjednici SDP-a i SDA, Lagumdžija i Tihić, koji ga planiraju ovih dana smekšati. Išli su i na kartu pridobivanja SDS-a, čemu se ponajviše upravo protivi SDS-ov čelnik Mladen Bosić. Posljednje medijsko licitiranje o zajedničkim kandidatima za predsjedatelja Vijeća ministara BiH iz koalicije SDP, SDA, HSP BiH i NSRzB, ustvari je ispitivanje raspoloženja među čelnicima međunarodne zajednice i političkim liderima u Hrvatskoj i Srbiji.

Lamentiranje da parlamentarna većina iz Federacije BiH ima 17 zastupnika u državnom Parlamentu, a iz RS-a ih ima devetero, čime je s 26 zastupnika stvorena natpolovična većina u Parlamentarnoj skupštini BiH, pokušaji su da se u javnosti, barem u njezinu većem dijelu, stvori dojam kao da je to jedini logičan slijed za uspostavu vlasti na državnoj razini. Svjesni da bi daljnje detroniziranje HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji su na posljednjim općim izborima dobili najveći broj hrvatskih glasača, dodatno usložilo ionako kompleksnu situaciju u državi, i službeni Washington i Bruxelles signaliziraju platformašima kako je takav koncept za njih neprihvatljiv.

Snažan pritisak

Visokopozicionirani dužnosnik State Departmenta kazao je kako je američka vanjska politika nezadovoljna i zabrinuta stanjem u BiH. Tek sada doznaju kako su mnogi u ime Amerike “solirali” i na takav način stvorili napeto stanje u BiH. I EU i SAD grozničavo traže izlaznu strategiju koja bi zadovoljila sve strane koje pretendiraju biti u državnoj vlasti. Zbog toga će odlučno, doznajemo, upozoriti SDP i SDA da odustanu od pogibeljnog koncepta formiranja vlasti bez 90-postotne biračke volje Hrvata. Rezultati takvih diplomatskih pritisaka bit će uskoro vidljivi, u što su upućeni Zagreb i Beograd.

Prije svih iz ureda EU zaduženog za vanjsku politiku su nakon posljednjih konzultacija o sastavu vlasti istaknuli kako najveći problem predstavljaju megalomanski zahtjevi o pet Bošnjaka plus pet Hrvata i Srba u Vijeću ministara umjesto formule s po dvije nacionalne stranke i rasporedom 3 Hrvata, 3 Srbina i 4 Bošnjaka.



Platformaši će nagovarati Dodika da prihvati njihova kandidata

Osam stranaka koje su jučer imale konzultacije s Predsjedništvom BiH iznijele su očekivane procjene i želje vezano uz izbor novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Čelnici ili predstavnici SNSD-a, HDZ-a 1990 i DNS-a prenijeli su članovima Predsjedništva da na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat, i to iz hrvatskog bloka stranaka, odnosno jednog od HDZ-ova. Božo Ljubić je novinarima kazao kako HDZ 1990 neće predlagati svog kandidata, nego da će podržati izbor HDZ-a BiH. Potpredsjednica SNSD-a Nada Tešanović, izjavila je nakon konzultacija također da na čelo državne vlade treba doći Hrvat, i to iz HDZ-a BiH, kao hrvatske stranke koja je dobila najviše glasova Hrvata. Kako je precizirala, SNSD smatra da rotacija po nacionalnosti na ovoj funkciji treba postojati kao što je postojala i u bivšoj Jugoslaviji. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da nije predložio nikakva imena kandidata, dodavši da će podržati svaku koaliciju koja apsolutno zastupa interese sva tri naroda. - Podržat ću kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i iz SDP-a ukoliko se uspiju dogovoriti s hrvatskim blokom, kazao je Radončić. Mogućnost dogovora s dva HDZ-a ne isključuju ni platformaši, iako odbacuju mogućnost da ovim dvjema strankama pripadnu sva hrvatska mjesta u Vijeću ministara. Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić kazao je da stranke potpisnice platforme imaju četiri-pet potencijalnih kandidata iz reda hrvatskog naroda za premijera, a to su Mladen Ivanković Lijanović, Stjepan Krešić, Boris Tihi, Stipe Prlić i Ante Domazet. O tome će, kaže Jurišić, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija razgovarati s Miloradom Dodikom. Nakon konzultacija koje su završene jučer poslijepodne pokušali smo doznati je li predsjednik SNSD-a Milorad Dodik upoznat sa sastankom koji najavljuju platformaši. Kako smo doznali, Dodik nije dobio nikakva poziv od SDA ili SDP-a. Danas se nastavljaju razgovori i na konzultacije u Predsjedništvo dolaze predstavnici HDZ-a BiH i SDP-a, SDS-a i SDA.



Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?