CCI

Vlada i Skupština RS-a lošije čak i od federalne Vlade i Parlamenta

RS
19.06.2012.
u 09:14

NS RS-a u prvom kvartalu ove godine i nije puno napravio

Vlada i Narodna skupština Republike Srpske su u prvom kvartalu ove godine imale lošije rezultate od federalne Vlade i Parlamenta, drastično je smanjen opseg predviđenog posla, a trenutačno ekonomsko stanje je zabrinjavajuće, upozorili su predstavnici Centara civilnih inicijativa u BiH (CCI). Monitoring rada tih dviju institucija RS-a pokazao je da su Vlada i NS RS-a kasnile s usvajanjem programa rada i proračuna za ovu godinu, pa je “privremeno financiranje” izbjegnuto samo zahvaljujući brzoj reakciji Vijeća naroda, koja je podrazumijevala odustajanje od redovite procedure rada.

Održivost proračuna

Koordinator CCI-ja Željko Ninković objasnio je da osim problema s donošenjem proračuna u zadnji trenutak, postoji i mnogo ozbiljniji problem s njegovim sadržajem - ekonomski stručnjaci, naime, ukazuju na ozbiljne probleme u ostvarivanju i održivosti proračuna, te u njegovoj zavisnosti od zaduživanja RS-a i njegovom nerazvojnom karakteru. Iz Vlade RS-a se, nakon dugog razdoblja negiranja problema, na koje su, u skupštinskim raspravama ukazivali zastupnici iz oporbe, na kraju priznalo da RS ima problem s vraćanjem rate kredita MMF-u u iznosu od 240 milijuna KM, a koje dolaze na naplatu u iduće dvije godine. Ninković je stoga naglasio i da stručnjaci upozoravaju da će “od 2012. Republika Srpska pasti u dužničko ropstvo, što će biti slučaj i s njenim gospodarstvom i građanima. Uz nerazumnu i rastrošnu vlast, kakvu imamo na svim razinama, to je, nažalost neminovno”. Posebno je ukazao da je programom rada za 2012. drastično smanjen opseg predviđenog posla u ovoj godini u odnosu na prethodnu. Program rada NS-a RS-a za 2012. planira usvajanje 80 zakona, što je čak 23 manje od plana u prethodnoj 2011. A još poraznije je poređenje s planom iz 2007. godine, u odnosu na koji je ovaj iz 2012. gotovo prepolovljen. Vlada RS-a je, pak, planirala 14 zakona manje nego u prethodnoj godini i gotovo 40 posto manje nego u 2007. Promatrajući plan za prva tri mjeseca 2012. , zastupnici su u potpunosti realizirali tek pet zakona ili 31 posto od planiranog za ovo razdoblje. Promatrajući cijelu godinu, dolazi se do podatka da je NS RS-a za četvrtinu godine usvojio tek šest posto planiranih zakona, što je najlošiji rezultat otkada se radi monitoring rada NS-a RS-a.

Slabi rezultati

U prvom kvartalu usvojen je i jedan, programom rada, neplanirani zakon. Istodobno, Vlada RS-a je na tromjesečnoj razini utvrdila tek 15 od 42 zakona planirana za realizaciju u ovom razdoblju i pokazala razinu učinkovitosti od tek 36 posto. Uz tri usvojena neplanirana zakona, rezultat rada Vlade u prvom tromjesečju je 18 utvrđenih zakona. Sve ovo upućuje da su rezultati slabiji nego u FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?