REVIZIJA VLASTI

Vlada FBiH platila za koncerte, a nemaju dokaz da su i održani

novac
VL FOTO
15.06.2011.
u 09:19

U vrijeme krize Vlada FBiH opet upravljala proračunskim novcem neodgovorno i netransparentno...

Rastrošnost, netransparentnost u raspolaganju proračunskim prihodima, nedovoljan nadzor nad troškovima službenih mobitela, troškovima službenih putovanja, samo su neke od brojnih negativnosti koje je u svom najnovijem izvješću o radu federalne Vlade za 2010. godinu naveo Ured za reviziju rada institucija Federacije BiH.

Rastrošnost Vlade

Kako su se federalni premijer, njegov zamjenik, ministri i tajnik Vlade odnosili u vrijeme krize prema proračunskom novcu, svjedoče isplate novčanih naknada članovima raznih povjerenstava i odbora, koji nisu odradili dobiveni zadatak, ali su zato uzimali novac. Tako su, primjerice, članovi povjerenstva čiji je zadatak bio popisati vojne objekte i imovinu bivšeg Federalnog ministarstva obrane, za nerad uzimali više od 2600 KM. Sličan je slučaj i s ljudima iz povjerenstava koji su nadzirali trošenje različitih međunarodnih kredita. Analizom troškova napravljenih kroz službena putovanja, revizori su utvrdili brojne negativnosti, a u nekim slučajevima ispada da je jedna osoba upravljala čak s dva automobila istodobno.

Za koncert 30.000 KM

Vlada FBiH ponašala se rastrošno i po pitanju izdataka za reprezentaciju, koji su ove godine iznosili 77.135 KM, što u odnosu na prethodnu godinu, kada su iznosili 49.273 KM, predstavlja povećanje za 27.862 KM. Uvidom u dokumentaciju konstatirano je da je na ovoj poziciji evidentiran izdatak na osnovi zaključenog ugovora o sponzorstvu od 30. prosinca 2010. između Vlade FBiH i KJP „ZOI 88“ Olimpijski centar Sarajevo d.o.o., kojim se Vlada obvezuje sponzorirati u iznosu od 30.000 KM svečano obilježavanje liberalizacije viznog režima za BiH i Albaniju, održavanjem svečanog koncerta Opere i solista iz Tirane u Sarajevu 3.veljače 2011. i koncerta Sarajevske filharmonije u Tirani dana 6. veljače 2011. godine. No, revizorima nije prezentirana dokumentacija koja bi potvrdila da su održani sponzorirani koncerti, niti druga dokumentacija iz koje bi se mogao pratiti namjenski utrošak doznačenih sredstava. Bilo je i nezakonitih isplata savjetnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?