RAZGOVOR

Vlada FBiH 
ne postoji. 
To je samo 
interesna skupina

Marinko Čavara
05.08.2013.
u 09:26

Od samog formiranja ove federalne vlasti javna poduzeća su dijeljena kao ratni plijen, a određivalo se čak i to čiji će brat biti na kojoj upravljačkoj poziciji

Kriza vlasti u Federaciji BiH bez prekida traje još od izbora 2010. godine. Uspostava vlasti od stranaka platforme pa raskid koalicije SDP-SDA, potom stvaranje nove parlamentarne većine i na kraju trgovinski sporazum SDP-a i Lijanovića u entitetskoj Vladi, svjedoče o turbulentnosti političke situacije u ovom entitetu. Danas je čak upitno postoji li kod SDP-a uopće političke volje da s partnerima iz parlamentarne većine formira novu vladu. Potpredsjednik HDZ-a BiH i šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara za Večernji list kaže da predviđa nastavak opstrukcija rekonstrukcije izvršne vlasti u FBiH i u sljedećem razdoblju.

Postoji li danas parlamentarna većina na razini Federacije BiH?

Parlamentarna većina u Federaciji formalno postoji, iako se puno toga promijenilo u zadnjih pola godine. Pokazalo se da parlamentarna većina ne može provoditi zaključke i odluke koje donese. Aktualna Vlada to ne poštuje zbog čega joj je i izglasano nepovjerenje koje je kasnije blokirano u Domu naroda. Dakle, parlamentarna većina formalno postoji i što se tiče HDZ-a BiH mi ju nećemo rušiti, jer trenutačno ne postoji neka bolja alternativa. S druge strane, otvorili smo i javno prezentirali ponudu svim strankama u BiH koje su spremne napraviti iskorak na osiguravanju rješavanja pitanja koje traži EU kako bi bio nastavljen europski put BiH. Ako postoji spremnost može se dogovoriti i nova prekompozicija, ali bez konkretnih poteza u to ne bismo ulazili.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?