Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Vjetro i hidroenergija donose radna mjesta i manji deficit

KfW Entwicklungsbank ulaže 200 mil. eura u BiH. Osim što je njemačka banka uložila više od 70 mil. eura u projekt Mesihovina, dio troškova izgradnje snosi i EP HZ HB
02. listopada 2010. u 14:19 0 komentara 4 prikaza
vjetropark
Foto: VL FOTO

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne položilo kamen temeljac za prvu bosanskohercegovačku vjetroelektranu u blizini Tomislavgrada. Naime, 22 vjetroturbine pojedinačne instalirane snage 2 MW godišnje će proizvoditi 128 GWh. KfW Entwicklungsbank financira ovaj pionirski projekt ispred njemačke vlade, a okviru njemačko-bosanskohercegovačke financijske suradnje zajmom u iznosu od 71 milijun eura u kombinaciji s grantom u iznosu od 1 milijun eura kako bi se omogućila izgradnja prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini.

Služi kao primjer

Vjetroelektrana Mesihovina će služiti kao primjer iskorištavanja ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije u BiH. Korištenje vjetro i hidroenergije ne pruža samo mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i prihode nego doprinosi potrebnom smanjenju trenutnog deficita Bosne i Hercegovine. Treba napomenuti da je njemačka vlada već u protekle tri godine osigurala više od 200 milijuna eura za projekte obnovljive energije u BiH, a nova izdvajanja se očekuju za ovu godinu. U 2009. njemačka vlada je financirala elektronski atlas za vjetar za BiH kako bi se ubrzao razvoj i priprema novih lokacija pogodnih za vjetroelektrane. KfW i dalje namjerava podržavati ove napore, međutim bilo bi jako poželjno skoro formiranje određenog nacionalnog tijela u skladu s UN-ovom klimatskom konvencijom. Inače bi bili izgubljeni milijuni eura jer bi potvrđena smanjenja emisija ovih projekata bila značajan izvor dodatnih prihoda.

Podržava razvoj

- KfW Entwicklungsbank podržava razvoj Bosne i Hercegovine ispred njemačke vlade i upravlja nekim dodatnim sredstvima u ime drugih europskih donatora. Trenutni aktivni portfelj iznosi oko 200 milijuna eura. Više od polovine ovog iznosa je planirano za energetski sektor - priopćili su iz ove banke. U Elektroprivredi HZ HB su zadovoljni što imaju priliku realizirati ovaj projekt. - Svi naši razvojni projekti obnovljivih izvora, okrenuti su održivom razvoju, a od Ministarstva za vanjsku trgovinu Bosne i Hercegovine prezentirani su i u cijelosti prihvaćeni na ministarskoj konferenciji o investicijama u proizvodnji električne energije, održanoj u Ateni 28. rujna 2007. godine - istaknuo je direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne Matan Žarić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.