Intervju

Vizu moraju vaditi oni koji nemaju biometrijsku putovnicu

Zoran Perković
10.05.2013.
u 10:09

Traži se da građani BiH granicu mogu prijeći s osobnom

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković za Večernji list objašnjava u kojoj se situaciji nalaze građani BiH nakon ulaska RH u EU.

Jeste li iznenađeni jučerašnjim potezom Vlade Republike Hrvatske, odnosno stavljanjem izvan snage sporazuma o viznim olakšicama između RH i BiH?


Hrvatska je donijela odluku o stavljanju izvan snage sporazuma o viznim olakšicama između BiH i Hrvatske iz 2003. godine. Taj sporazum je stavljen izvan snage, nije to iznenađenje ni za nas ni za hrvatsku stranu iz jednostavnog razloga što hrvatska svoj pravni sustav mora u potpunosti uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije. Taj sporazum nije dio pravne stečevine Europske unije i Hrvatska ga je morala otkazati, kao što je otkazala takve sporazume s Rusijom, Ukrajinom, Turskom i nizom drugih zemalja. Naprosto, Hrvatska je morala raskinuti taj sporazum do stupanja 1. srpnja, odnosno ulaska u punopravno članstvo.

Što raskidanje ovog sporazuma znači za građane BiH?

S obzirom da je BiH zaključila sporazum o slobodnom viznom režimu s Europskom unijom i dobila liberalizaciju viznog režima, u biti ovaj raskid sporazuma ne mijenja bitno za građane BiH režim na granici, s obzirom da ostaje slobodan vizni režim za državljane BiH. Dakle, neće se morati vaditi vize za one građane Bosne i Hercegovine koji posjeduju biometrijsku putovnicu.

Što je s onim građanima koji nemaju biometrijsku putovnicu?

Budući da je rok važenja BiH putovnica pet godina, a biometrijske putovnice se izdaju već četiri godine, dakle već četiri godine nije bilo moguće u BiH izdati niti jednu putovnicu da nije biometrijska, broj onih koji nemaju biometrijske putovnice je zanemarivo mali. Ti koji nemaju biometrijske putovnice vizu za Hrvatsku ako hoće ići u Hrvatsku će morati vaditi u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH, dakle u Generalnom konzulatu RH u Mostaru, Generalnom konzulatu RH u Tuzli, Veleposlanstvu RH u Sarajevu itd.

Koliki je broj građana BiH koji nemaju biometrijsku putovnicu?

Mi procjenjujemo da od ukupnog broja BiH građana broj onih koji nemaju biometrijske putovnice nije veći od pet posto.

Smatrate li da bi ipak moglo doći do promjena u ovom segmentu do 1. srpnja?

Hrvatska je podnijela zahtjev irskom predsjedniku, a RH i BiH zajednički rade na tome da se odredi pravna stečevina EU za Hrvatsku u dijelu koji se odnosi na mogućnost putovanja građana BiH u RH s osobnim iskaznicama.

To znači da do 1. srpnja, odnosno do punopravnog ulaska RH u EU stvari se odvijaju u tom pravcu da vjerujemo da će građani BiH moći nastaviti putovati u RH s osobnim iskaznicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?