Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Visoki je predstavnik odgovoran za destrukciju institucija

Ako za to nema odobrenje, onda očekujem da visoki predstavnik Valentin Inzko ne vrijeđa sve građane 
Federacije
26. studenoga 2012. u 09:24 1 komentara 2 prikaza
Marinko Čavara

Sve su češći primjeri kako izvršna vlast u Federaciji ne može funkcionirati u sadašnjem sastavu. Podjela na dva politička bloka u Vladi Federacije toliko je izražena da se svako malo dogodi blokada neke važne odluke. Nova parlamentarna većina vjeruje kako će se stanje barem djelomično popraviti povratkom ministra Desnice Radivojevića u Vladu. Odluku o tome Ustavni sud Federacije BiH treba donijeti u najskorije vrijeme. Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara za Večernji list ističe kako bi potpuni izlazak iz sadašnje pat-pozicije bio moguć samo ako bi se u cijelosti poštovali demokratski principi i činjenica da postoji nova parlamentarna većina na razini Federacije.

• Kakve će biti konkretne posljedice sudskog rješenja \"slučaja Radivojević\" po funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH?

Nakon presude Ustavnog suda da ostavka stranci ne može imati pravne posljedice, logično je da Ustavni sud donese presudu da gospodin Desnica Radivojević može nastaviti obavljati dužnost ministra i dopredsjednika Vlade. To bi omogućilo djelomičnu deblokadu rada Vlade Federacije BiH i donošenja značajnih odluka u provedbi politika Parlamenta FBiH u oblasti gospodarstva i ekonomskog razvitka, investicija posebno u cestogradnji i energetskom sektoru, kao i odlučnije poteze na povećanju sigurnosti i u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

• Može li ovakvo stanje u Federaciji BiH potrajati do sljedećih izbora za dvije godine?

-U BiH je sve moguće, ali vjerujem da neće.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

  • škripari:

    daj čavara MOLIM te ako hočeš diži narod jer više nemožemo zabijati glavu u pjesak Hrvati nemogu više biti obespravljeni več što jesu stoga dosta je narodu prića tko je kriv visoki predstavnik ili HSP BIH Lijanović ili Bošnjaci daj ... prikaži još! vi koji ste dobili najveću potporu svog naroda se organizirajte a da narod zna šta se događa digli ste ruke od svega samo se pitam kako od jednom tolika ljubav sa SDP BIH kad se zna da su ti isti sa Lagumđijom na čelu pljuvali po Hrvatima preko 60 minuta i BAKIRA HAĐIOMEROVIĆ-a na FTV se HDZ nije pojavljivao 10 godina u zadnje vrjeme se nešto češće pojavljuje daj objasnite narodu značili to da če Hrvatski narod na sud zbog toga što ne plaća FTV a nagovorila ih je Hrvatska politika zato pamet u glavu i mi Hrvati koji smo iskazali povjerenje HDZ želimo da nas se otvoreno i javno štiti i braani.zastupa bez imalo ustezanja BRANITELJE NE SMIJETE ZABORAVIT jer bi tek onda nastao ne usudim se ni pomislit Čaavara znaš dobro šta ti je SDP-SDA napravili osram,otili su te samo tako kad su imenovali HSP-Čaneta zato oprostit DA ali zaboraviti NIKAD jer narod ima oći i uši