konferencija

Više od 70 zemalja pokušava naći rješenje sirijske krize

kofi annan
Press Association/PIXSELL
24.02.2012.
u 11:14

Konferencija će sastaviti deklaraciju o Siriji kojom će se tražiti primirje i da humanitarne organizacije procijene stanje

Velika konferencija na kojoj će se pokušati pronaći rješenje sirijskih nemira održava se u Tunisu. Amerika, Europa i arapske zemlje planiraju zatražiti od sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da u narednih nekoliko dana dozvoli pristup humanitarnim organizacijama u najpogođenije dijelove zemlje. Rusija i Kina, ključni sirijski saveznici koji su zaustavili izglasavanje UN-ove rezolucije protiv Damaska, nisu nazočni na konferenciji "Prijatelja Sirije".

Predstavnici oko 70 zemalja, uključujući one SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Turske, nazočit će konferenciji koju organizira Arapska liga. Konferencija će sastaviti deklaraciju o Siriji kojom će se tražiti primirje i da humanitarne organizacije procijene stanje, a ako zahtjevi deklaracije budu zanemareni, Siriji prijete još oštrije sankcije.

Ipak, javlja BBC, konferencija 70-ak zemalja teško će uvjeriti Damask da promijeni svoje stavove prema ustanku, ali svakako će osnažiti pritisak na zemlju u sukobu.

Dan uoči konferencije u Tunisu UN i Arapska liga imenovali su Kofi Annana svojim izaslanikom za Siriju. Annan, bivši glavni tajnik UN-a, proteklih je godina djelovao kao diplomat pri rješavanju nekoliko dugotrajnih sukoba. Annan je potvrdio da će "pružati dobre usluge u cilju privođenja kraju nasilja i kršenja ljudskih prava te promicanju mirnog rješenja sirijske krize".

Američka državna tajnica Hillary Clinton naglasila je da želi vidjeti napredak na tri područja: u pružanju humanitarne pomoći, u povećanju pritiska na režim predsjednika Bashara al-Assada te u pripremama za demokratsku tranziciju vlasti. Britanski premijer David Camerom smatra kako je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini po pitanju sirijske krize dok francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe tvrdi da konferencija treba izvršiti maksimalni pritisak na sirijsku vladu, ali i Rusiju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?