Čitluk/Međugorje

Više od 250 trgovina suvenira u kojima ljeti posao cvjeta

suveniri
Mile Pavlović
08.05.2012.
u 10:41

Izlaganje suvenira na nogostupima i javnim površinama uskoro će postati prošlost

Uz malo i srednje poduzetništvo posljednjih su dvadesetak godina hodočasnički turizam, vinogradarstvo i vinarstvo postale glavne okosnice razvoja čitlučke općine.

Suvenirnice

Prema nekim podacima, na području čitlučke općine registrirano je 430 privatnih poduzeća, 125 ugostiteljskih objekata, 120 samostalnih trgovinskih radnji, 159 samostalnih obrtničkih radnji, 53 samostalna prijevoznika, 68 taksista, pet turističkih agencija, jedna zadruga i tri državne institucije. Početkom godine u općini je zaposleno 4313 osoba, nešto više od 400 u društvenom, a ostalo u privatnom sektoru. Na području Međugorja i Bijakovića hodočasnicima se nudi više od 15.000 kreveta. Prodaja suvenira cvjeta. Postoji najmanje 250 suvenirnica kojih je najviše uz glavnu međugorsku prometnicu, u blizini međugorske crkve, na prilazima Brdu ukazanja i Križevcu... Jedan broj suvenirnica radi cijelu godinu. U međugorskim suvenirnicama zaposlen je veliki broj djelatnika iz cijele Hercegovine. Najveći dugogodišnji problem rada suvenirnica u Međugorju jest to što je jedan broj njih uz glavnu cestu kroz Međugorje, robu iznose ispred radnje na nogostup.

Rad na crno

No, taj će se problem uskoro riješiti jer je Općinsko vijeće Čitluka na sjednici prihvatilo izmjene i dopune odluke o komunalnom redu kojom se zabranjuje i strogo sankcionira zauzimanje javnih površina bez suglasnosti mjerodavne općinske službe. Iako Općina Čitluk čini napore da svi objekti na vrijeme ishode rješenja za rad, imaju uredne trgovačke knjige i redovito uplaćuju poreze i doprinose, nažalost jedan broj tih objekata još uvijek radi na crno pa su inspektori i ove godine imali dosta posla i neke zatvorili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?