Izmjena zakona

Više novca ide općinama, manje županijama u FBiH

Vlada FBiH
23.05.2013.
u 09:14

Oštra polemika izmjene Zakona bit će povod za izmjenu sadašnjih odnosa županija i koeficijenata

U parlamentarnu proceduru upućene su izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na što su hrvatske stranke već godinama upozoravale tvrdeći da se novac s jedinstvenog računa u Federaciji BiH prelijeva s krivo utvrđenim kriterijima koji samo favoriziraju broj stanovništva, a ne primjerice elemente krajnje potrošnje.

“Skok” na 41%

U prijedlogu koji je upućen Parlamentu, koji je praktično preuranjen, jer će se na temelju popisa pučanstva tijekom jeseni stvoriti uvjeti za novu preraspodjelu sredstava, pokušava se u interesu općina, a na štetu županija oko povrata novca vezanog uz raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. 
Kako se navodi u prijedlogu 
“Prateći izmjenu članka 5. ovog zakona, izvršeno je povećanje udjela općina u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak za 6,54%, odnosno na 41%, čime se nastoje otkloniti negativne posljedice reforme izravnih poreza za općine”, navodi se u objašnjenju. Zakon o pripadnosti javnih prihoda je, uz Ustav i proračun, jedan je od najvažnijih zakonskih dokumenata oko kojega se vode strateške i političke, a u BiH i nacionalne borbe. 
Kako su objasnili predlagači, ove promjene provode se nakon prijelaznog šestogodišnjeg razdoblja primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, i provedenih analiza učinaka provedbe Zakona iz 2009. godine i 2011. godine, koje je provelo Ministarstvo financija i inicijativa za izmjene određenih zakonskih rješenja korisnika javnih prihoda i članova Parlamenta Federacije, ukazala se potreba za radom na izmjenama zakonskih rješenja u ovoj oblasti. Uspostavljena radna skupina se opredijelila izvršiti izmjene i dopune zakona, kojim bi se ispravili određeni nedostaci, a u sustavne promjene se nije ulazilo iz razloga što se veće izmjene ne mogu rješavati u ovom trenutku, prije svega zbog predstojećeg popisa pučanstva i rezultata u vezi s tim i analize nakon istog, stagniranja prihoda i izbjegavanja većih šokova na proračune.

Čekaju popis

Ministarstvo prilikom izračuna koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa prema županijama i općinama koristi podatke Federalnog zavoda za statistiku, i jedan od glavnih kriterija raspodjele je broj stanovnika, koji se sada procjenjuje od Zavoda. Očekuje se da će predstojeći popis stanovništva dati točne podatke i očekivanje je da će se ti rezultati znatno razlikovati od trenutno dostupnih podataka. S obzirom da će se ti rezultati popisa biti poznati krajem 2013, nije bilo realno pristupiti značajnim izmjenama zakona jer će iste morati biti urađene nakon popisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?