Oko 40 dana

Vinarstvo između tradicije, novina i potrošačkih navika

Vino
05.11.2012.
u 10:06

Mlada vina su kod većine vinara već isprobana u skladu s tradicijom

Većina individualnih vinara u Hercegovini shodno drevnom, tradicijskom običaju na Dan mrtvih otvorila je bačve i iskušala mlada vina. Bilo je i razočaranih, ne samo zbog količinski slabije berbe, nego i zbog činjenice da uslijed visokog postotka šećera u grožđu neka vina nisu dovoljno izvrela, pa su ostala slatka. Naravno, ima i onih koji nisu mogli čekati Dan mrtvih da bi vidjeli što je berba donijela. Ne mareći za tradiciju ranije su isprobali vino, u čemu ih podržavaju i tehnolozi, jer prije nego se “smiri”, ako se isproba, vino se može još i popraviti. Uglavnom, tradicijski običaj je samo posredno-simbolički vezan uz Dan mrtvi, koji pada četrdesetak dana nakon berbe, što je vrijeme optimalno za smirivanje vina, što su stari očito znali. Bez obzira kada bačve otvarali svima im je zajednička muka - kako vina prodati. I tu ima originalnih recepata kao što je slučaj Vinarije “Vina Zadro” iz Domanovića.

Ivan Zadro, direktor ove vinarije, o prodaji vina u krizna vremena kaže: “Prodati vina na tržištu kao što je bosanskohercegovačko vrlo je teško. Jako je jako, teško. Zbog platežne moći stanovništva najviše se kupuju najniže kategorije-kvalitetna vina. Troškovi su jako visoki, trgovački lanci traže svoje. Zaista ne znam kako mali vinari prolaze, mislim da im je vrlo teško”, ističe direktor koji na upit o protekloj berbi kaže: “U našim vinogradima berba je bila manja za oko 30 posto, ali je kvaliteta bila izvrsna. Grožđe je došlo do pune zrelosti, razne sorte, tako da vinarija miriše od finih moštova, finih vina. Bez obzira na krizu mislim da treba nastaviti s podizanjem vinograda u prvom redu naših autohtonih sorti. Jedan put sam čuo u Dalmaciji odgovor na pitanje - kad se sadi loza, kad se ne može prodati vino, tad se sadi loza”, navodi Zadro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?