Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: U ispunjavanju uvjeta na putu ka EU ne smije biti politizacije

07.02.2018.
u 14:12

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ponovio je danas da ispunjavanje uvjeta koji se tiču puta BiH ka Europskoj uniji ne smije biti dnevno političko pitanje iznoseći podatak da će odgovori na Upitnik Europske komisije koji sadrže 16.000 stranica i 1.100 zakona biti dostavljeni do kraja ovog mjeseca.

Komentirajući Strategiju Europske unije za zemlje zapadnog Balkana koja je jučer prezentirana, Zvizdić je kazao da je u njoj jasno naznačeno da zemlje zapadnog Balkana ostaju važne za EU, a još je potvrđeno i da su vrata EU i dalje otvorena za te zemlje.

Za njega je važna i činjenica da će biti definirati mehanizmi koji će onemogućiti da neka zemlja napravi blokadu za druge zemlje koje će nakon njih postajati članice EU te je pozvao sve političke predstavnike da predano rade na reformama i socijalnim i ekonomskim pitanjima imajući u vidu da je pred BiH mnogo posla u idućim godinama.

- U Strategiji nema licitiranja bio kakvih rokova iako je u bh. medijima bilo različitih dezinformacija koje su bile vezane za rokove i koje su govorile o tome da će BiH 2033. godine postati članica. Sve zavisi od brzine ispunjavanja uvjeta samih zemalja - podvukao je.

Ukazao je na osmogodišnju blokadu europskih procesa u BiH, kazavši da je dobro što ova strategija nije objavljena 2015. godine jer bi tada u njoj BiH bila vrlo loše pozicionirana budući da su u zastoju bile sve europske, ali i NATO integracije.

Zvizdić je naglasio da je 2008. godina BiH bila lider u regionu, ali potom je sve stalo zbog čega su Crna Gora, Srbija i Albanija prije BiH dobile kandidatski status te je pozvao na vraćanje reformama kako bi se ubrzala dinamika EU integracija.

- Europska budućnost BiH je zagarantirana. BiH je u strategiji pozicionirana tako da nam je upućena poruka da u skladu s našim angažmanom i ako na prvom mjestu budu reforme, socijalna i ekonomska pitanja, a odmaknemo se od neproduktivne predizborne kampanje, možemo očekivati brzi napredak te da uskoro otvaramo poglavlja i neka i zatvaramo - istaknuo je Zvizdić.

Kada je u pitanju rad Vijeća ministara, ispunjeno je oko 70 posto ciljeva iz Reformske agende, te je izrazio zadovoljstvo što se nisu ostvarile prognoze onih koji imaju "intenciju situaciju u BiH bojiti u crno".

Izrazio je i očekivanje da će bh. političko ozračje biti takvo da u ovom mandatu i u onim koji će na pozicijama biti nakon izbora omogući uspješan nastavak provođenja uvjeta kada su u pitanju EU integracije jer će samo tako sasvim sigurno biti članica EU i nove generacije će živjeti u modernoj perspektivnoj budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?