predsjedatelj vijeca

Zvizdić Pismo namjere odgodio potpisati zbog neusvajanja brojnih dokumenata

Zvizdić
Foto: FENA
07.07.2016.
u 19:24

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) odgodio je potpisati s obzirom na to da je, u posljednje vrijeme, blokirano usvajanje brojnih  dokumenata, strategija i politika koji predstavljaju  ključne uvjete koje BiH treba da ispuni na putu europskih integracija i ekonomskog rasta.

U priopćenju, podsjeća da je u proteklom razdoblju održano niz sastanaka s predstavnicima MMF-a  na kojima je  usuglašavano Pismo namjere, prenosi Fena.

- Velikim zalaganjem šefa Misije  MMF-a Nadeema Ilahija, rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Franciska Parodija i članova njihovog tima, otvorena je  mogućnost BiH da dobije vrlo povoljan aranžman koji se odobrava samo onim državama koje su spremne provesti duboke strukturne reforme, otkloniti uzroke fiskalne nestabilnosti i realizirati projekte koji garantiraju održivi ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost. To, uslučaju BiH prije svega znači provedbu Reformske agende i dalji put ka europskim integracijama - istakao je Zvizdić.

Naveo je da je usvajanjem ekonomske Reformske agende iskazana odgovornost i obaveza izvršavanja ciljeva definisanih u novom pristupu Europskoj uniji i na ispunjavanje strukturalnih reformi kako bi se održala makroekonomska stabilnost, poboljšalo poslovno okruženje, privukle investicije i otvorila nova radna mjesta.

Zbog toga, smatra, novi aranžman s MMF-om treba predstavljati istinsku podršku ekonomskim reformama i EU integracijama. To su, naglašava, ključni uslovi za dobijanje novca od svjetskih financijskih institucija.

S obzirom na to da je, u posljednje vrijeme, blokirano usvajanje brojnih  dokumenata, strategija i politika koji predstavljaju  ključne uvjete koje BiH treba da ispuni na putu europskih integracija i ekonomskog rasta, poput: Protokola o prilagodbi SSP-a, finalizacije mehanizma koordinacije, strategija i zakona iz oblasti transporta, energetike, okoliša i poljoprivrede, zbog čega BiH na godišnjem nivou gubi više od 100 milijuna eura  grant sredstava, i uzrokuje ciljani zastoj u provedbi Reformske agende, Zvizdić je odlučio da u ovome trenutku ne potpiše Pismo namjere jer bi to, mišljenja je, bilo u suprotnosti s programom rada i prioritetima djelovanja Vijeća ministara, koji EU integracije i ekonomski razvoj  definiraju kao najvažnije ciljeve rada bh. institucija.

Istovremeno, Zvizdić, kako je to istaknuto u današnjem priopćenju, još jednom želi ukazati na činjenicu da selektivan i jednostran pristup u prihvatanju aranžmana, reformi ili strategija, ne može biti efikasan model za postizanje dogovora i daljeg europskog i ekonomskog razvoja BiH.

Navedeno je da su obaveze i rokovi koji stoje pred BiH jasni, a to su: prihvatiti adaptaciju SSP-a i finalizirati mehanizam koordinacije i time odblokirati europski put, a samim tim i sve druge procese koji će omogućiti nesmetanu dinamiku usvajanja kreditnih aranžmana, strategija i politika, te omogućiti više investicija i povlačenje fondova Europske unije. Sve drugo bi značilo blokadu europskog puta BiH.

Zbog toga, predsjedatelj Zvizdić smatra da prednost u idućim danima treba dati dijalogu i poziva na maksimalnu ozbiljnost i odgovornost kako bi nastavili EU put i ekonomski razvoj BiH, posebno imajući u vidu 18. srpnja 2016. godine kada bi Vijeće za vanjske poslove Europske unije trebalo donijeti zaključak o izradi pozitivnog mišljenja u vezi s aplikacijom i naložiti pripremu Upitnika, čime bi bila otvorena nova EU perspektiva za BiH.

Zbog toga, očekuje da će svi akteri u BiH u idućim danima pokazati odgovornost prema svim, već pripremljenim i od Vijeća ministara BiH usvojenim dokumentima, koji su, još uvijek, očito iz političkih, a ne stručnih razloga, na čekanju, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?