Naslovnica Vijesti

Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

17. veljače 2017. u 15:46 0 komentara 2 prikaza
Denis Zvizdić
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nazoči 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji koja se uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu.

Na konferenciji sudjeluje više od 500 vodećih svjetskih političara, koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i obrambenu suradnju unutar Europske unije, krizu u Ukrajini i odnose s
Rusijom. U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili ministrica obrane SR Njemačke Ursula von der Leyen i ministar
obrane SAD James Mattis.

Na konfereciji, između ostalih, nazoče i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni tajnik UN-a Antonio Guterres, generalni tajknik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada.

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedatelj Fondacije Bill & Melinda Bill Gates i pjevač i osnivač organizacije ONE Bono Vox.

Minhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obvezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju i vode bilateralne razgovore, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.