Ministar Josip Grubeša

Zvizdić na dnevni red nije stavio Zakon o kaznenom postupku

19.04.2018.
u 08:00

Zastupnički dom Parlamenta BiH razmatrao je izvješće povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku BiH, piše Večernji list BiH. Predlagač je zastupnik Amir Fazlić (SDA). Članovi Kolegija ovog doma, radeći kao povjerenstvo, nisu postigli suglasnost u vezi s Fazlićevim prijedlogom, koji na sjednici od 21. ožujka prilikom glasovanja nije dobio entitetsku većinu, a o Fazlićevom prijedlogu nije se raspravljalo, ali se raspravljalo o prijedlogu Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o kaznenom postupku po hitnom postupku.

Izmjene ZKP-a kost u grlu

Podsjećanja radi, problem s izmjenama ZKP-a nastao je zbog činjenice da postoji i prijedlog Ministarstva pravosuđa BiH za izmjene tog zakona koje su potrebne zbog provedbe odluke Ustavnog suda koji je prije osam mjeseci neke odredbe zakona proglasio neustavnim. U raspravi na zahtjev zastupnika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o kaznenom postupku po hitnom postupku, već na početku je bilo jasno da zakon neće proći po hitnoj proceduri, a kako je Dažeferović kazao, možda neće proći nikako. Naime, Šefik Džeferović je kazao da je niz pravnih stručnjaka, posebno onih iz međunarodne zajednice imao krupne zamjerke na ZKP, a najveći nedostatak je što u pitanje dolazi funkcioniranje Suda BH i Tužiteljstva. Slične primjedbe imala je i Aleksandra Pandurević. Šef Kluba SNSD-ovih zastupnika Staša Košarac ukazao je na nužnost izmjena ZKP-a. Prema Lovrinovićevim riječima, ovaj prijedlog identičan je prijedlogu Ministarstva pravosuđa BiH, koji Vijeće ministara nije stavljalo na dnevni red svojih sjednica, što ga

posebno čudi i nije mu jasno zbog čega. Replicirajući Džaferoviću, Košarac je poručio da nije dobro afirmirati rješenja koja predlaže međunarodna zajednica, kad u BiH postoje nadležne institucije, u konkretnom slučaju Ministarstvo pravosuđa i Vijeće ministara BiH. Podsjećanja radi, njegove izmjene iste su kao i one koje je Klub Hrvata u Domu naroda u utorak predložio na razmatranje po hitnom postupku, ali su izaslanici odlučili razmatrati ga po skraćenoj proceduri. Zastupnicima se obratio i ministar pravosuđa Josip Grubeša, koji je kazao da je na prijedlogu zakona, zajedno s Ministarstvom, radila i radna skupina.

Zvizdićeva blokada

No, Grubeša tvrdi da se izmjene Zakona o kaznenom postupku pred Vijećem ministara nisu našle zbog predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Grubeša je rekao i da je Denisa Zvizdića pitao “je li on kriv što na dnevni red nije stavio prijedlog ZKP-a Ministarstva pravosuđa jer SDA ima svoj prijedlog izmjena”. Činjenica da su u proceduri dva različita prijedloga izmjena ZKP-a ne olakšava alarmantnu situaciju u kojoj bi zbog nepoštivanja svih rokova Ustavnog suda BiH taj sud mogao uskoro staviti izvan snage odredbe ZKP-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?