mostar

Zvizdić: Mi smo oduvijek dio europske obitelji i uskoro ćemo i formalno postati ravnopravni član

09.05.2018.
u 15:51

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nazočio je danas, na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe.  

"Prije točno sedam mjeseci sam, zajedno s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, posjetio ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i zatekao prizor koji nas je i rastužio i razočarao. Cijela graditeljska cjelina i jedan od najznačajnijih i najljepših ambijentalnih spomenika antifašizmu, ne samo u BiH nego i na području cijele regije bivše Jugoslavije, pa i Balkana, bio je devastiran i zapušten i izložen dugogodišnjem divljanju vandala i neofašista. 

Tada smo, pred svim dobronamjernim Mostarcima, Bosancima, Hercegovcima i poštovateljima ovog grandioznog spomenika podignutog u slavu antifašizma, patriotizma, rodoljublja i čovjekoljublja, dali čvrsto obećanje da nećemo prešutiti na barbarsko uništavanje i civilizacijsku sramotu koju smo tada zatekli. I nismo", rekao je Zvizdić danas u Mostaru. 

"Podržali smo inicijative mostarskih institucija i entuzijasta iz Centra za mir i multietničku suradnju, Odbora za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika, Mostarskog kruga i drugih brojnih prijatelja i poštovatelja tekovina antifašističke borbe, humanističkih vrijednosti i dobre tradicije njegovanja međuljudskih odnosa i respekta prema vrijednostima iz prošlosti, te smo premijer Novalić i ja, zajednički okupili veliki broj prijatelja projekta, s razine federalnih, županijskih i gradskih vlasti, kao i  donatora koji su, svatko na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, uzeli učešće i podržali projekte obnove i revitalizacije pojedinačnih spomeničkih cjelina.

Ovim naš angažman, kao i angažman svih onih koji cijene vrijednosti slobode, jednakosti, ljudskih prava i solidarnosti, neće prestati, jer i danas, kada ujedinjena Europa slavi svoj dan i kada se, diljem planete, s velikim pijetetom obilježava Dan pobjede nad fašizmom i odaje počast žrtvama Drugog svjetskog rata, mi u Bosni i Hercegovini svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije još uvijek nisu poražene", rekao jeizmeđu ostalog Zvizdić. 

"Događaji iz nedavne prošlosti, ali i naša svakodnevnica, potvrđuju, nažalost, da elementi diskriminacije koja graniči s obrisima fašizma postoje u bh. društvu, manje ili više prikriveni i zbog toga – i to želim posebno naglasiti, prihvaćanje europskih i civilizacijskih vrijednosti i jačanje ideje antifašizma mora biti imperativ svima nama.
Naša iskustva su teška i bolna, temeljimo ih nažalost na iskustvu iz neposredne prošlosti, jer ideologija za koju smo mislili da je 9. svibnja 1945. zauvijek slomljena, na ovim je prostorima ponovno oživjela početkom '90-tih godina, što je rezultiralo nekim od najgorih zločina u povjesti BiH i Europe", navodi Zvizdić. 

Dodaje kako "danas znamo da fašizam ima tisuću lica, da se povijest ponavlja ako ne naučimo potrebne lekcije i da zbog toga antifašizam mora biti jedna od ključnih odrednica našeg djelovanja". 

Premanjegovim riječima obilježavanje današnjeg datuma je izraz "poštovanja prema antifašističkoj prošlosti i civilizacijskim vrijednostima na kojima počivaju sva moderna društva". 

"S ovog važnog mjesta, uz čestitke za Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, šaljemo i poruku da smo mi oduvijek dio europske obitelji naroda i da ćemo uskoro i formalno postati njen ravnopravni član. Na tome vrijedno radimo i to je naš zadatak, naša obveza i naše nasljeđe koje ćemo ostaviti mladim generacijama koje će živjeti u miru kao Europljani", rekao je Zvizdić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?