predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Imamo naznake kako će popis stanovništva biti objavljen u predviđenom roku

Zvizdić
31.03.2016.
u 14:33

U povodu godišnjice imenovanja saziva Vijeća ministara BiH predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je zadovoljan radom ovog organa izvršne vlasti.

On je kazao kako je Vijeće ministara BiH na početku mandata definiralo ključne prioritete i to dinamiziranje procesa europskih integracija, ekonomski rast i razvoj, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma, te regionalna i međunarodna saradnja i stabilnost. 

"Vijeće ministara BiH od 31. ožujka 2015. godine do 31. ožujka ove godine održalo je 62 sjednice i usvojilo 1276 točaka dnevnog reda. U periodu od 12 mjeseci utvrdili smo 33 prijedloga zakona, 6 strategija i 54 materijala iz oblasti europskih integracija", kazao je Zvizdić. 

Što se tiče aktivnosti vezanih za europske integracije, Zvizdić je kazao kako je tijekom prošle godine usvojena zajednička izjava Predsjedništva BiH na osnovu njemačko-britanske inicijative, da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU kao i da je usvojena ekonomska reformska agenda za period 2015./18. godine. 

Pored toga, Zvizdić je podsjetio kako je usvojen integralni Akcioni plan za provedbu ekonomske reformske agende, Okvirni sporazum za IP-u II koji je stupio na snagu, te da je BiH dobila najpozitivniji Izvještaj o napretku za 2015. godinu do sada. 

Posebno je istakao važnost usvajanja mehanizma koordinacije, predaje zahtjev za članstvo u EU i početak pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

"Realizirano je više od 50 posto mjera iz ekonomske reformske agende, osiguran je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i mesa i mesnih prerađevina", rekao je Zvizdić. 

Zvizdić je dodao i da je dobiven grant od 28,5 milijuna eura za mostove Gradiške i Svilaj i da je kandidiran projekat Jadransko-jonskog autoputa u iznosu od 620 milijuna eura.

"U odnosu na 2014. godinu imali smo povećanje izvoza za 3,52 posto i smanjenje uvoza za 2,15 posto. Trgovinski deficit je bio manji za 8,69 posto, a pokrivenost uvoza izvozom bila je za 3,10 posto veća", kazao je Zvizdić. 

On je istakao i kako je u 2015. godine povećan broj turista za 28,2 posto te da je Vijeće ministara BiH uradilo mnogo na polju međunarodnih odnosa i borbe protiv terorizma. 

Na pitanje o usuglašavanju mehanizma koordinacija, on je odgovorio optimistično ističući kako će najvjerovatnije biti potreban još jedan ili dva sastanka sa entitetskim premijerima kako bi se mehanizam konačno usuglasio. 

Još jednom je ponovio kako je problem oko objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH rezultat prebacivanja popisa sa polja struke na polje politike. 

"Postoje pozitivne naznake da će popis biti objavljen u predviđenom roku", zaključio je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?