Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zvizdić i Čović inicirali apel čelnicima EU za pomoć zapadnom Balkanu

25. ožujka 2020. u 19:00 0 komentara 213 prikaza
Foto: Fena

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjedatelj Doma naroda PSBiH  Dragan Čović, danas su, kao inicijatori, zajedno sa predsjednicima parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, Narodne skupštine Republike Srbije, Republike Albanije, Sjeverne Makedonije, Skupštine Crne Gore i Skupštine Kosova, uputili predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, Apel za pomoć regiji zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19).

- Svjesni složenosti trenutka u kome se nalazimo i problema s kojima se svi suočavamo prouzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID-19), ovim zajedničkim apelom želimo ukazati na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i regija Zapadnog Balkana, kako u pogledu broja zaraženih, tako i u pogledu nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema u regiji adekvatnom medicinskom opremom i aparatima koji su neophodni za uspješnu prevenciju, liječenje i zaustavljanje daljeg širenja koronavirusa (COVID-19). U tom pogledu sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost, koordinirani pristup i zajedničko djelovanje - stoji u apelu.

Kažu da zbog toga upozoravaju da zapadni Balkan, koji je uvijek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada europskoj obitelji , bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Europske unije kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dijelom zajedničkog europskog odgovora u suočavanju s pandemijom koronavirusa (COVID-19).

- S tim u vezi, u svojstvu predsjednika i predsjedatelja  parlamenata s prostora zapadnog Balkana, upozoravamo da, u cilju naše zajedničke budućnosti, jednakosti i solidarnosti, poduzmete sljedeće mjere: da razmotrite mogućnost uključivanja regije  zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza; da omogućite regiji zapadnog Balkana da, ako to ocijeni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protumjera i tako sudjeluje u zajedničkim javnim nabavkama medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa (COVID-19); da razmotrite mogućnost da se regiji zapadnog Balkana omogući preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije koronavirusa (COVID-19), kao i korištenje svih drugih sredstava iz različitih fondova Europske unije koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu - stoji u apelu.

Pored predloženih mjera, u ime parlamenata, pozdravljaju svaku vrstu pomoći koju je Europska unija spremna staviti na raspolaganje regiji zapadnog Balkana.

- Uvažena predsjednice Europske komisije, cijenjeni predsjedniče Europskog parlamenta, uvjereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno Jugoistočne Europe, iskreno vjerujemo u europsku solidarnost i našu zajedničku europsku budućnost - zaključuje se u apelu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.