Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zvizdić: Bosni i Hercegovini u Trstu odobrena četiri projekta

12. srpnja 2017. u 21:40 0 komentara 440 prikaza

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da su Bosni i Hercegovini na Summitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta, iznimno važna za infrastrukturni razvoj.

Riječ je o dionici autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel čija je vrijednost 83,9 milijuna eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 milijuna eura.

Druga dionica je Zenica-Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 milijuna eura, a grant za BiH je 11,8 milijuna eura.

Treća dionica je Johovac-Rudanka čija je vrijednost 80 milijuna eura, a grant za BiH je odobren u iznosu od 15,3 milijuna eura.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti od 10,1 milijun eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu od 3,1 milijun eura.

- Govorimo o velikoj investicijskoj vrijednosti koja iznosi oko 250 milijuna eura, od čega smo dobili oko 46 milijuna eura grant sredstva koja će nam omogućiti da krenemo u realizaciju ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH, a samim tim i dobru podlogu za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija  - kazao je Zvizdić.

Također je dodao da se još uvijek radi na mogućnosti da BiH postane dio transportne zajednice i da taj akt bude potpisan.

- Iako već dugo vremena potpuno nerazumnom odlukom i blokadom iz Republike Srpske nismo u mogućnosti da postanemo dio transportne zajednice, dio jednog važnog projekta kojem će u ovome trenutku pripasti sve države zapadnog Balkana i države Europske unije - istakao je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će ipak uspjeti dogovoriti da BiH potpiše taj dokument, te da će svi oni koji sudjeluju u ovom procesu biti do kraja razumni i da neće spriječiti ogromne posljedice koje bi građani BiH imali nepotpisivanjem tog sporazuma koji će BiH omogućiti nove investicije u brojnim infrastrukturnim sektorima, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.