Herceg i Teletović u Ravnu

Žurno izraditi dinamički plan saniranja Vjetrenice

herceg ravno
29.10.2015.
u 12:18

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i županijski ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Ajdin Teletović posjetili su općinu Ravno kako bi se na licu mjesta upoznali s posljedicama nezapamćene poplave koja je sredinom listopada pogodila špilju Vjetrenicu.

O samom događaju i prvim preliminarnim rezultatima procjene štete, predsjednika Hercega i ministra Teletovića upoznali su općinski načelnik Andrija Šimunović i ravnateljica JP "Vjetrenica" Ana Soldo.

Načelnik Šimunović istaknuo je kako je riječ događaju koji ne pamte niti najstariji stanovnici toga kraja te da su do danas procijenjene štete dosta velike, a riječ je samo o šteti na turističkoj infrastrukturi unutar špilje, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

"U ovom trenutku, kada se voda još uvijek nije povukla iz poplavljenih dijelova, teško je procijeniti koliki su razmjeri štete koja je pričinjena biljnom i životinjskom svijetu unutar špilje", kazao je načelnik Šimunović, naglasivši da je za taj posao nužno angažiranje multidisciplinarnog tima sastavljenog od speleologa, hidrologa i biologa što nadilazi mogućnosti općine Ravno i JP "Vjetrenica".

Naglasivši kako je prirodna vrijednost i bioraznolikost Vjetrenice prepoznata i izvan granica, ne samo Hercegovačko-neretvanske županije, nego i Bosne i Hercegovine, Herceg je istaknuo kako se kroz sinergiju struke i znanosti te uz potporu Vlade i resornog ministarstva trebaju tražiti rješenja ne samo za saniranje pričinjene štete, nego i za bolje valoriziranje Vjetrenice.

"Veliki je značaj koji Vjetrenica ima za općinu Ravno, ali i Hercegovačko-neretvansku županiju, ne samo kao prirodna vrijednost, nego i kao turistička mikro destinacija. Nažalost, financijske mogućnosti Županije u ovom trenutku su limitirane. Međutim, preko resornog ministarstva i uz snažnu potporu Vlade, pitanje utvrđivanja uzroka poplave i potrebe saniranja štete u Vjetrenici kandidirat ćemo i za njega snažno lobirati i kod domaćih i međunarodnih institucija koje vode brigu o prirodnim vrijednostima", kazao je predsjednik županijske Vlade.

Konkretnu financijsku pomoć iz namjenskih i interventnih sredstava županijske Turističke zajednice i Fonda za zaštitu okoliša najavio je ministar Teletović, u čijoj su pratnji bili i čelni ljudi ovih institucija.

"Nepogoda koja je zadesila Vjetrenicu još je jedan dokaz kako je priroda ne samo lijepa nego i nepredvidiva. Na osnovi ovoga što smo danas čuli, ali i nalaza koji je uradila naša inspekcija zaštite prirode, znamo otprilike kolika je šteta na turističkoj infrastrukturi", kazao je Teletović.

Po njegovim riječima, za omogućavanje nastavka procjene štete na biljnom i životinjskom svijetu unutar špilje, nužno je omogućiti fizički ulazak stručnjacima različitog zvanja i makar dijelom popraviti uništenu turističku infrastrukturu.

"Za tu nakanu vrlo brzo će biti operativna namjenska sredstva kako Turističke zajednice, tako i Fonda za zaštitu okoliša. Ministarstvo će pružiti stručnu pomoć i koordinirati aktivnostima prema drugim institucijama u traženju najboljih rješenja i financijskih sredstava za ponovno stavljanje Vjetrenice u turističku funkciju", dodao je ministar Teletović.

Sudionici radnog sastanka zaključili su kako je potrebno da općina Ravno i JP Vjetrenica žurno izrade dinamički plan saniranja kako bi se imenovao zajednički multidisciplinarni tim koji će raditi na otkrivanju uzroka, saniranju šteta i stavljanju špilje u turističku funkciju.

Predsjednik Herceg i ministar Teletović iskoristili su ovaj posjet kako bi se bolje upoznali i s ostalim problemima s kojima se susreće općina Ravno kao najjužnija općina Hercegovačko-neretvanske županije, ali i uspjesima koje bilježi.

Posebno zadovoljstvo iskazali su dobrim radom općinskih službi kada je riječ o korištenju sredstava iz fondova Europske unije za projekte prekogranične suradnje.

Naglasili su kako je to dobar obrazac pridobivanja inozemnog investiranja za ulaganje u ruralni razvitak, koji treba preslikati u sve općine HNŽ-a, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije