Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Županijskoj bolnici Orašje doniran uređaj za molekularnu dijagnostiku (PCR)

13. travnja 2021. u 17:42 0 komentara 121 prikaza

U prostorijama Županijske bolnice Orašje u utorak je izvršena primopredaja vrijedne donacije Europske unije, a riječ je o uređaju za molekularnu dijagnostiku (PCR) čija vrijednost bez PDV-a iznosi 75.800 maraka.

Uručenju donirane opreme nazočili su predstavnica Delegacije Europske unije u BiH Nataša Malinić, voditelj Programa za lokalni razvoj UNDP-a Edis Arifagić, te ravnatelj Županijske bolnice Orašje prim.dr.med. Perica Jelečević i ministar zdravstva i socijalne politike Posavske županije (PŽ) Damir Živković.

Donirana oprema dio je ukupne medicinske pomoći Europske unije za BiH u borbi protiv covid-19 pandemije, u vrijednosti od 14 milijuna maraka, koja se od ožujka prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekt koji provodi UNDP BiH, izvijestili su iz Vlade PŽ-a.

Vlada Posavske županije od početka pandemije surađuje s UNDP-om u nabavi uređaja i zaštitne oprema značajne u liječenju pacijenata, a  jedan dio tih uređaja i opreme, kao ovaj PCR uređaj, je u cjelokupnom iznosu financiran od strane donatora, dok je drugi nabavljen sredstvima Vlade PŽ-a, stoji u priopćenju.

Iz Vlade navode kako novi PCR aparat koji je nabavljen posredstvom UNDP–a sredstvima Europske unije predstavlja značajan korak prema uvođenju PCR testiranja i u toj županiji.

Kako ističu, djelatnici Županijske bolnice Orašje već su prošli obuke za rad na ovim uređajima te će nakon nabave ostale potrebne opreme biti moguće pružanje i ovog vida dijagnostike u Orašju.

Županijska bolnica Orašje do sada nije obavljala ovaj vid molekularne dijagnostike, a PCR testiranja za pacijente Posavske županije vršila su se isključivo u Brčkom i Tuzli, stoji u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.