TOMISLAVGRAD

Županijsko ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih provelo program preventivne mamografije

12.07.2022.
u 15:33

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ, zajedno sa Domom zdravlja Tomislavgrad, UZ Bistrica i UG Grahovo provelo je program preventivne mamografije u  okviru kojega je omogućeno svim ženama s područja HBŽ obaviti besplatan mamografski pregled u Domu zdravlja Tomislavgrad. Pregledane su ukupno 303 žene, a jedan nalaz je  suspektan na maligno oboljenje, dok nekoliko žena treba obaviti dodatne pretrage. 
Program je završio 30. lipnja 2022. godine, a provodio se kako bi se naglasila važnost  prevencije, kao i ranog otkrivanja karcinoma dojke. 
Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena.  Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki, koja se obavlja na posebnom uređaju uz  male doze radijacije. Zahvaljujući pregledu mamografom rak dojke se može otkriti već u  ranom stadiju. Sa 40 godina je potrebno obaviti prvi pregled mamografom, uz ultrazvučne  kontrole svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se potom preporučuje svake dvije  godine. Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje.  Moguće je obaviti mamografiju i ranije po preporuci liječnika. 
Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih i Vlada HBŽ planiraju nabavku  novog mamografa za Županijsku bolnicu kako bi pregled bio dostupan redovno svim  ženama, a ovom prilikom se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji  ovog programa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije