trikovi

Žumanjak skida kavu, ocat krv, pegla vosak, puder mast i ulje

Čišćenje
Dreamstime
30.04.2019.
u 21:14

Dobar sprej ili pasta za uklanjanje mrlja su neprocjenjivi, no neke mrlje i neke vrste tkanine zahtijevaju poseban tretman, pa vrijedi podsjetiti na sastojke koje većinom imamo u kuhinji, a mogu biti od velike pomoći kod skidanja mrlja, piše 24sata.hr. 

Mrlju od kave čisti žumanjak 

Kava je toliko tamna i pigmentirana da može ostaviti mrlje i na zubima. No topiva je u vodi, pa ju je često lakše ukloniti nego mrlje na bazi ulja. Za bolji učinak, iskoristite jaje: odvojite bjelanjak od žumanjka i utrljajte žumanjak u mrlju od kave te ostavite oko minutu prije nego isperete.

Alkoholnim octom protiv mrlja od krvi

Ogrebana koljena, krvavi nos, izgrebani laktovi... bez obzira na to kako su vaši klinci zakrvarili odjeću, u mnogo slučajeva, krv se teško ispire. No,bijeli, odnosno alkoholni ocat čini čuda: potopite mrlju na pet do deset minuta, malo protrljajte među prstima, pa isperite krv pod mlazom vruće vode.

Vosak skinite vrućom peglom

Mrlje od voska najlakše ćete skinuti ako ga ostavite da se dobro osuši, pa žličicom ili nekim sličnim oštrim predmetom koji neće oštetiti tkaninu polako ostružete što više voska koji se skorio. Zatim zagrijte glačalo. Ispod mrlje podmetnite jedan komad papirnatog kuhinjskog ručnika, a drugi postavite na mrlju, pa pređite peglom. 
Kad papir upije dio voska, zamijenite ga i ponovite onoliko puta koliko je potrebno da izvučete sav vosak. Ako je tkanina bijela, operite ju uobičajeno, uz dodatak malo izbjeljivača, a ako je obojena, koristite prašak koji sadrži izbjeljivač za obojenu tkaninu.

Mast i ulje napudrajte

Svatko tko je pripremao salatu, ili ručao u omiljenoj košulji  zna koliko je teško očistiti masne mrlje iz kvalitetne odjeće. Ključ za njihovo uklanjanje je u prahu: dječjem puderu, sodi bikarboni ili kukuruznom škrobu. Pospite ga po masnoj mrlji kako bi upio što više masti, pa očistite prema uputama za čišćenje masnih mrlja.

Mrlje od čokolade skida sapun

Da biste očistili mrlju od čokolade s tkanine, napravite jednostavnu otopinu za čišćenje dodajući žlicu tekućeg praška za pranje posuđa na dvije šalice tople vode. Trljanjem tkanine među prstima, ili četkicom za zube, ostružite što više čokolade, a zatim upijte pjenu suhom krpom, ili papirnatim ručnikom. Ponavljajte dok ne očistite mrlju, pa operite tkaninu u vodi koja treba biti što toplija, s tim da je dovoljno sigurna za materijal.

Mrlje od trave uklanja prašak s enzimima 

Dječja nogometna utakmica, ili kratki predah u prirodi, tijekom kojega ste sako postavili na travu da možete sjesti, dovoljni su da vas zaboli glava od zelenih mrlja. Da biste ih uklonili s odjeće, nabavite sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži enzim subtilisin. Enzimi su bjelančevine koje ubrzavaju kemijske reakcije, pa će prodrijeti u tkaninu i dubinski ih ukloniti. 

Tragove bojica uklanjajte kao vosak 

Tragovi bojica mogu biti ljepljivi i masni poput voska za svijeće, pa te mrlje treba tretirati na isti način: Ostružite žličicom ono što možete sa tkanine, pa postavite papirnati ručnik na tkaninu ispod i iznad mrlje, pa pređite vrućom peglom. Ponavljajte dok ne skinete što je više moguće boje, pa operite praškom koji sadrži izbjeljivač. 

Mrlju od kemijske olovke rješava pasta za zube

Nema ružnije mrlje od one koju napravi kemijska olovka koja je 'iscurila' u džepu. Započnite ju skidati tako da nanesete običnu bijelu pastu za zube, pa snažno istrljajte suhom tkaninom. Ostavite da odstoji, pa namočite i potom operite na uobičajen način, praškom koji sadrži izbjeljivač. 

Alkohol skida ruž za sune 

Nešto voštano ili masno poput ruža za usne ili olovke za oči najlakše ćete skinuti trljanjem komadićem vate koju ste namočili u alkohol, pa onda upijte suhom tkaninom ili papirom. Za lagano pigmentirane mrlje koje ostanu pokušajte nakapati tkaninu sredstvom za skidanje šminke, pa upijajte suhim ručnikom, a ako to ne uspije, napravite pastu od deterdženta za rublje, ili sredstva za čišćenje, nanesite i ostavite da odstoji, pa isperite. 

Različite boje i lakove skidajte prije nego se osuše

Djelujte brzo, jer kad se boja jednom osuši, teško se skida. Zato ju počnite tretirati dok je još mokra: isperite pod toplom vodom, a zatim operite tkaninu kao i obično. Za lakove na bazi ulja i boje, premažite mrlju razrjeđivačem boje ili terpentinom, a zatim isperite. Potom tkaninu tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja i operite. 

Miris urina riješite sredstvom koje sadrži enzime

Budući da se miris urina ponekad može zadržati, treba vam sprej za čišćenje koji sadrži enzime, primjerice onaj koji se prodaje u trgovinama za kućne ljubimce. Enzimi razgrađuju proteine koji urinu daju miris, kao i pigmente koji stvaraju mrlju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?