Zagađenje

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje opasan za zdravlje

Women wearing masks walk in front of academy of fine arts as smog blankets Sarajevo, Bosnia and Herzegovina December 23, 2015. With severe air pollution affecting the city nestled among the mountains, the authorities have declared the first level of prepa
29.12.2015.
u 07:00

Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore

Koncentracija lebdećih čestica je i dalje vrlo visoka u Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i Zenici, a prekoračenja graničnih vrijednosti bilježe se i u Jajcu i povremeno u Goraždu. Koncentracija SO2 prelazi dnevne granične vrijednosti u središtu Tuzle i Zenici, a vrlo je visoka i u Kaknju. Koncentracija dušikovih oksida je najviša u Sarajevu, gdje nekoliko dana prelazi pragove graničnih vrijednosti, a povremeno i u Zenici. U Sarajevskoj županiji je proglašena mjera upozorenja, a u općinama Kakanj i Zenica još je na snazi mjera pripravnosti.

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive skupine stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije