kriza zbog koronavirusa

Zračna luka Mostar pregovara s niskotarifinim prijevoznicima

zračna luka mostar
13.09.2021.
u 18:13

Zračna luka Mostar prevezla je samo 516 putnika u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine, što ju čini jednom od najugroženijih na kontinentu aktualnom krizom zbog koronavirusa. Ta se brojka smanjila za 40 posto u odnosu na pandemijom pogođenu 2020. godinu, tijekom koje je bila zatvorena tri mjeseca, te 97,6 posto u odnosu na 2019. godinu.

Globalna zdravstvena kriza obustavila je čarter letove za vjerske hodočasnike, dok Eurowings, jedina -frill operator, prekinuo je svoje usluge iz Stuttgarta i Dusseldorfa navodeći nisku potražnju.

Croatia Airlines, jedini drugi prijevoznik koji opslužuje grad, također je prekinuo redovne letove za Zagreb. Međutim, vlasti u zračnoj luci uvjerene su da će se 2022. vratiti u bolja vremena s velikim niskotarifnim zračnim prijevoznikom koji će vjerojatno početi s radom.

- Postoje znakovi da bi neki niskotarifni prijevoznici konačno mogli početi letjeti sa Zračne luke Mostar. Pregovori su u tijeku i nadamo se da ćemo uskoro objaviti ove planove za 2022. godinu, priopćeno je iz zračne luke, izvijestio je Ex-Yu Aviation.

Tijekom 2019. godine Zračna luka Mostar razgovarala je s dva niskobudžetna prijevoznika o uvođenju letova.

Vlada HNŽ je izrazila spremnost za pružanje financijske pomoći zračnim prijevoznicima koji opslužuju Mostar. Zračna luka se također nada da će Eurowings obnoviti svoje poslovanje, okrivljujući visoke cijene za neuspjeh prijevoznika na svojim mostarskim rutama.

U pozitivnom razvoju ovaj tjedan Croatia Airlines započela je prvi od pet čarter-letova za Mostar koji su hodočastili iz Irske. Usluga iz Shannona označila je prvi komercijalni let u Mostaru ove godine. Ovaj tjedan čarterom upravljalo ukupno 140 putnika kojima upravlja zrakoplov Airbus A319.

- Usluge će se odvijati jednom tjedno, svake srijede, tijekom rujna i listopada. Osim Shannona, letovi će biti i iz Dublina i Corka, priopćeno je iz zračne luke Mostar, prenosi Indikator. 

Najprometnija godina zračne luke bila je 2013. kada je na svoja vrata dočekala 75.244 putnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?