u Europskom parlamentu

Zovko predstavila mrežu hodočasničkih puteva koji kroz Hrvatsku i BiH vode do Santiaga de Compostele

Željana Zovko
EPP
11.10.2023.
u 19:32

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko održala je u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju “Camino de Santiago: mreža hodočasničkih puteva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”.

U sklopu svojih aktivnosti u Međuskupini EP-a za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, Zovko je predstavila mrežu hodočasničkih puteva koji kroz Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu vode do Santiaga de Compostele u Španjolskoj, priopćeno je iz EPP-a.

U uvodnom dijelu, Zovko je istaknula da je zahvaljujući inicijativi spomenute međuskupine i pismu koje su zajednički uputili potpredsjedniku Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritisu Schinasu, 2024. godina proglašena Godinom mreža kulturnih ruta te će uz Dane europskog nasljeđa biti izvrsna prilika za promicanje Puta sv. Jakova i drugih europskih kulturnih, vjerskih i turističkih ruta.

- Put do Santiaga de Compostele već stoljećima privlači hodočasnike i prolazi kroz najudaljenije kutke Europe, a na tim stazama izgrađene su neke od najljepših hrvatskih crkava i katedrala, od katedrale sv. Jakova u Šibeniku do prelijepih talijanskih, francuskih i španjolskih katedrala. Zadivljena sam kako je Galicija revitalizirala ovu hodočasničku tradiciju i Put sv. Jakova nakon posjeta pape Ivana Pavla II. vratila u život. Pojedinci iz svih dijelova svijeta sada kreću na ovo putovanje kako bi pronašli unutarnji mir i sjedinili se s Bogom – istaknula je Zovko, dodavši višestruki kulturni, povijesni, turistički i vjerski značaj Puta sv. Jakova za europsku baštinu.

Na konferenciji su još sudjelovali predsjednik spomenute međuskupine Francisco Millan Mon, Gabrielle Bernoville iz Europske komisije, Stefano Dominioni iz Vijeća Europe putem videa, državna tajnica Ministarstva za regionalni razvoj i europske fondove RH Zrinka Raguž te članovi Bratovštine sv. Jakova iz Republike Hrvatske predvođeni tajnikom Vedranom Praženom i Bratovštine sv. Jakova iz Bosne i Hercegovine na čelu s Ivanom Erić-Silvestro.

Tijekom razmjene mišljenja s prisutnima, Zovko je pozvala Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da model iz Galicije iskoriste kao predložak za promicanje Puta sv. Jakova kroz lokalnu, regionalnu i nacionalnu suradnju, a što će rezultirati pozitivnim učinkom za kulturni, turistički i ugostiteljski sektor.

- Kulturne rute i kulturna baština nisu samo relikti prošlosti; oni su živa i opipljiva svjedočanstva našeg zajedničkog naslijeđa. Izuzetno mi je drago što je hrvatska Bratovština sv. Jakova međunarodno priznata te što je zahvaljujući Bratovštini sv. Jakova u Međugorju sada Međugorje dio ove mreže te uz Katedralu sv. Jakova ima dodanu vrijednost za brojne hodočasnike iz cijelog svijeta – naglasila je Zovko.

Podsjetimo, Put sv. Jakova predstavlja veliku mrežu hodočasničkih ruta koje vode do Santiaga de Compostele u Španjolskoj, a 1987. je postao prva kulturna ruta Vijeća Europe te je i pod zaštitom UNESCO-a.

Kroz aktivnosti u Međuskupini EP-a za europsku kulturnu baštinu, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, Zovko je prošle godine u Santiagu de Composteli snažno poduprla uključivanje hrvatskih i bosansko-hercegovačkih ruta u mrežu hodočasničkih puteva koji vode prema grobu sv. Jakova u Santiagu de Composteli.

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
22:33 11.10.2023.

Konačno se pronašla. Istina da će pravim hodočasnicima koji su išli stopama Svetog Pavla, od Jeruzalema, Damaska, Antiohije i Kipra, ili čak i Malte, autobus od Međugorja do Splita djelovati čudno, ali bolje išta nego ništa. Ja sam sve to već obišao, i nisam čekao Željanu da se sjeti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije