predavanje u Mostaru

Zovko: Pojam viteštva je determinirao cijelu europsku kulturu

16.06.2017.
u 16:55

Davor Zovko pozabavio se temom viteških redova, koja je slabije prisutna i poznata u širem društvu

„Vitez je ono što danas nazivamo džentlmenom“, poručio je Davor Zovko na današnjem predavanju o temi „Viteštvo danas“ održanom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Predavanje je organizirao Klub studenata povijesti Filip Lastrić.

Davor Zovko pozabavio se temom viteških redova, koja je slabije prisutna i poznata u širem društvu. Objasnio je pojam viteštva kroz povijest, ali i kakvu važnost ima danas.

S gledišta jednog ovakvog priznatog grboslovca i heradličara viteštvo je determiniralo cijelu europsku kulturu. „Vitezovi su uvijek bili tema književnosti i slikarstva, opjevani su u brojnim operama, prikazivani u kazalištima i u filmskoj umjetnosti, a čak je i arhitektura bila inspirirana viteštvom“, izjavio je Zovko.

Dotakao se i pitanja zašto su viteške titule značajne danas te je naglasio kako su važnije nego ikada dosad. „Jednom takvom nagradom pokazujemo ljudima kako su učinili nešto bitno, nešto što je unaprijedilo samo društvo te da se još uvijek cijeni upornost i ustrajan rad“, kazao je poznati heradličar.

Davor Zovko vitez je Velikoga križa Reda Svetoga Groba jeruzalemskoga, a živi i djeluje u Švedskoj. Autor je mnogih heraldičkih kompozicija, među kojima su grb Švedskog heraldičkog, grb kardinala Andrije Arborelijusa te veliki broj grbova obitelji, svećenika i organizacija. Nagrađen je 2003.godine za heraldički dizajn ex librisa za Nj. K. V. princa Carla Philipa od Švedske. Švedsko heraldičko društvo dodijelilo mu je Zlatnu medalju za zasluge 2011.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?