Chicago

Zovko: Osnaživanje partnerstva između EU-a i SAD-a je u interesu obje strane

05.12.2022.
u 16:41

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko trenutno boravi u Chicagu, posljednjem odredištu svog posjeta SAD-u u ulozi potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a zaduženoj za odnose s američkim Kongresom.

Posjet je započeo bilateralnim sastancima u Washingtonu prošlog tjedna, a nakon čega je uslijedilo sudjelovanje potpredsjednice Zovko na Transatlantskom dijalogu zakonodavaca. Tom prigodom, Zovko se susrela sa zakonodavcima, think tankovima i poslovnom zajednicom u cilju unaprjeđenja suradnje EU-a i SAD-a i osnaživanju transatlantskih parlamentarnih odnosa između EPP-a i američkih partnera.

Zovko se u Washingtonu sastala s predstavnicima Atlantic Councila, CSIS-a i Heritage Foundationa kako bi razgovarali o američkoj viziji europskih politika. U bilateralnim susretima s republikanskim zastupnikom Mariom Diazom-Balartom i republikanskom zastupnicom Nancy Mace, Zovko se osvrnula na stanje u Ukrajini, sigurnosti u Europi te suradnju EU-a i SAD-a u energetici i gospodarstvu.

1. prosinca je Zovko bila pozvana da održi gostujuće predavanje na State & Nation Policy Summitu ALEC-a, američkom Vijeću za razmjenu zakonodavstva. Na konferenciji o zajedničkom federalizmu i međunarodnim odnosima, Zovko je predstavila svoja stajališta o odnosima između EU i SAD-a i osnaživanju transatlantske povezanosti. Na marginama spomenutog summita, Zovko se također sastala s američkim zakonodavcima na nacionalnoj i državnoj razini.

Tijekom posjeta SAD-u, Zovko je kao dio izaslanstva Europskog parlamenta sudjelovala na Transatlantskom dijalogu zakonodavaca koji se održavao u američkom Kongresu i na Mount Vernonu. Na 85. sastanku izaslanstva zakonodavaca EU-a i SAD-a, raspravljalo se o ratu u Ukrajini i transatlantskim sigurnosnim i obrambenim sposobnostima. Na dnevnom redu bile su i rasprave o gospodarskim i demokratskim reformama u istočnom susjedstvu EU-a, predstojećem Vijeću za trgovinu i tehnologiju, inflaciji i energetskoj sigurnosti za oba transatlantska partnera.

Zovko se trenutno nalazi u Chicagu, a gdje će se susresti s generalnom konzulicom RH i hrvatskim iseljeništvom, predstavnicima poslovne zajednice, američkim diplomatima, akademicima te bivšim višim trgovinskim savjetnikom predsjednika Georgesa H. W. Busha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?