Naslovnica Vijesti

Zovko: Hrvati u BiH moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku

21. veljače 2018. u 16:46 0 komentara 156 prikaza

 Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko čestitala je u srijedu Međunarodni dan materinskog jezika, koji se od 2000. godine obilježava na današnji dan s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

 Prema UNESCO-voj konvenciji zajamčeno je da sva djeca moraju imati obrazovanje na materinskom jeziku, poput svojih roditelja, što se nastavlja i u očuvanju tog istog jezika putem informiranja i izdavaštva. 

 Zovko je istaknula da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju ustavom zagarantirano to pravo.

 "Želim da konačno, i pored dopisništva Hrvatske radiotelevizije, na kojem iskreno čestitam, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju i svoj kanal na hrvatskom jeziku. Hrvati u Bosni i Hercegovini, ma gdje god oni bili, moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku", kazala je Zovko.

 Isto to pravo, dodala je, potrebno je omogućiti Hrvatima u susjednim zemljama, koji se nalaze u poziciji manjine, kako bi dostojanstveno očuvali svoju kulturu i tradiciju.

 Po njezinim riječima, to im je zagarantirano svim UNESCO-vim konvencijama koje su države zapadnog Balkana potpisale.

 "To je važno naglasiti, osobito zbog činjenice da se nalazimo u godini kulturnog nasljeđa koju Europska unija obilježava", ustvrdila je Zovko.

 Napomenula je kako se kultura valorizira putem garancije obrazovanja, informiranja i valoriziranja kulture svih konstitutivnih naroda i manjina ma gdje oni bili, podsjetivši na moto Europske unije "Ujedinjeni u različitosti", navodi se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.