Naslovnica Vijesti

Znate li što se može dogoditi vašem tijelu ako jedete gljive dvaput tjedno?

Istraživači na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru intervjuirali su tijekom šest godina trajanja istraživanja, više od 600 Kineza starijih od 60 godina, koji su dali podatke o svojim prehrambenim i zdravstvenim navikama.
15. ožujka 2019. u 21:45 0 komentara 405 prikaza

Je li vam palo na pamet da konzumacija gljiva dvaput tjedno može utjecati na vaše zdravlje? 

Mnogima ne bi, no straučnjaci tvrde kako biste trebali gljive imati na meniju barem dvaput tjedno. I za to postoji odličan razlog, navode, zbog kojeg ćete sebi biti zahvalni u starijoj dobi.

Riječ je o tome da konzumacija gljiva dvaput tjedno može prepoloviti rizik od abnormalnog propadanja moždanih funkcija u starijoj dobi. 

Istraživači su otkrili da ljudi koji jedu 300 grama ili više pečenih gljiva tjedno, imaju manji rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Čak i manje količine pojedenih gljiva imat će povoljni utjecaj na rad mozga, pojašnjavaju, jer gljive sadrže aminokiselinu koju ljudsko tijelo ne može proizvesti samo.

  Istraživači na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru intervjuirali su tijekom šest godina trajanja istraživanja, više od 600 Kineza starijih od 60 godina, koji su dali podatke o svojim prehrambenim i zdravstvenim navikama. Sudjelovali su i u testovima kako bi im se odredio stupanj demencije ako su je imali te je zaključeno kako su oni koji su jeli gljive na tjednoj bazi, ili češće, imali 50 posto manje rizika od oboljevanja od kognitivnih poremećaja.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.