savjetnik

Znate li koje su krvne grupe sklonije infarktu i srčanim bolestima? Provjerite što kažu kardiolozi

20.04.2022.
u 17:33

Osobe koje imaju krvne grupe A i B možda imaju veće šanse da se kod njih razviju bolesti srca.

Prema izgledu osobe se ne može zaključiti koju krvnu grupu ima, ali dobro znamo da se i prema njoj razlikujemo pa tako postoje: A+, A-, B+. B-, O-, O+. AB+ i AB-. Ove razlike u krvnoj grupi ne znače puno sve do trenutka kada stvarno znače puno, posebno ako ste u bolnici i trebate transplantaciju krvi, ili donirate krv, a tada morate znati koja ste krvna grupa.

No kako postoji sve više istraživanja o krvnim grupama, čini se da bi mogle značiti više nego mislimo, posebno ako su u pitanju određeni zdravstveni problemi, a posebno zdravlje srca. Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba značiti da će imati kardiovaskularnih problema, ili im biti skloni.

Što krvna znači i kako se razlikuju

Slova A, B i 0 predstavljaju razne varijacije ABO gena, koje programiraju krvne stanice. Ako naprimjer imate AB grupu, tijelo je programirano da proizvodi A i B antigene crvenih krvnih zrnaca, dok osoba s krvnom grupom 0 ne proizvodi antigene. Krv tako može biti pozitivna ili negativna ovisno o tome ima li proteina u crvenim krvnim zrncima. Ako postoje proteini, vi ste Rh pozitivni. Osobe s krvnom grupom 0 se smatraju univerzalnim donorima upravo radi manjka antigena i proteina, što znači da vašu krv u slučaju potrebe može primiti svatko.

Koje su krvne grupe u rizičnoj skupini od razvoja bolesti srca?

Osobe koje imaju krvnu grupu A, B ili AB su u skupini koja ima veče šanse da će doživjeti infarkt ili bolest srca, prema pisanju Američke udruge za srce.

 

Dok je taj rizik mali – A i B imaju zajedno 8 posto veće šanse da će doživjeti infarkt), razlika kod krvnih ugrušaka je nešto veća. Prilikom rada na istraživanju znanstvenici su otkrili kako postoje 51 posto veće šanse da će se kod tih krvnih grupa razviti duboka venska tromboza i 47 posto veće šanse da će doći do plućne embolije, što je vrlo ozbiljno stanje. Prema stručnjacima, razlog za toliko povećan rizik može biti posljedica upalnih procesa koji se događaju kod ovih krvnih grupa. Proteini koji se u njima nalaze mogu uzrokovati prekid dotoka krvi ili tanjenje arterija i vena, što vodi do povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i bolesti srca.

Smatraju da to može pojasniti i smanjen rizik od ozbiljnog oblika bolesti Covid kod onih koji imaju krvnu grupu 0, a upravo je taj podatak bio povod za istraživanje. Ozbiljan oblik bolesti Covid može uzrokovati bolesti srca, ugruške i druge kardiovaskularne probleme.

Što još donosi određena krvna grupa?

Oni koji imaju krvnu grupu 0 imaju i manji rizik od razvoja bolesti srca ili krvnih ugrušaka, ali mogu imati problema s poremećajima krvarenja, a to posebno može biti nakon poroda gdje se kod ove grupe primjećuje veći gubitak krvi. Isto tako mogu imati više problema nakon traumatske ozljede radi većeg gubitka krvi. Primijećeni su i problemi s pamćenjem, fokusom i donošenjem odluka kod krvne grupe AB.

 

Treba li mijenjati život na osnovu krvne grupe?

Dok istraživanja pokazuju koliko krvna grupa može utjecati na rizik od razvoja bolesti srca, važni su i faktori poput prehrane, vježbanja i izloženosti onečišćenom zraku, a svi oni mogu utjecati na eventualne probleme sa zdravljem srca. Buduća istraživanja bi mogla definirati načine na koje će se liječiti pacijenti s određenom krvnom grupom pa bi tako pacijenti s krvnom grupom A a koji imaju povišen kolesterol mogli imati koristi od korištenja aspirina svakodnevno, što možda nije potrebno kod osobe koja ima grupu 0.

Na kraju se može zaključiti kako pravilna prehrana i dalje stoji kao najbolja preventivna mjera za zdravlje srca bez obzira o kojoj se krvnoj grupi radi.

A. A.

Ključne riječi
krv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije