test

Znanstvenici su testirali koja je uloga autonomije u osjećaju sreće i ugodan te ispunjen život

24.04.2022.
u 10:37

Znanstvenici su testirali koja je uloga autonomije u osjećaju sreće i ugodan te ispunjen život.

Rezultati studije objavljeni u magazinu Pozitivna psihologija je pojasnila kako osjećaj autonomije može biti važan sastojak za svakodnevnu sreću

“Jednostavno rečeno, autonomija je osjećaj koji nas navodi da sami poduzimamo korake umjesto da nas na to netko nagovara. Vjerujem da je upravo taj osjećaj vrlo cijenjen u društvu danas", pojašnjava psihologinja Atsushi Kukita, jedna od autorica studije. Kako bi se ispitala veza između osjećaja autonomije i sreće, Kukita je sa svojim timom koristila posebnu metodu u kojoj će sudionici dobivati poruke kroz dan putem mobitela. Kada bi primili poruku, sudionici su morali odgovoriti na kratak upitnik kojim se pratilo što trenutno rade (plešu, vježbaju, hodaju, odmaraju,...) i kako se u tom trenutku osjećaju. 

Znanstvenici su došli do zaključka da nije toliko važno što ljudi rade već činjenica jesu li sami odlučili da nešto žele raditi kako bi se procijenilo kako se zapravo u tom trenutku osjećaju. 

Autonomija se stalno pokazivala kao faktor zbog kojeg neka aktivnost čini čovjeka sretnim", stoji u studiji. Zanimljivo, ova studija donosi jaku poveznicu između autonomije i osjećaja sreće. 

 

Kukita navodi kako je zanimljivo što se umjerene aktivnosti smatrale smislenima, čak i zabavnijima kada su praćene osjećajem autonomije. Prema njenim riječima, praktična poruka koju bi se trebalo zapamtiti je da ne moramo mijenjati stvari koje radimo kako bismo iskusili više sreće već način na koji to radimo – što bi značilo da osoba treba u svaku radnju unijeti osjećaj autonomije. 

"Uvijek će postajati stvari za koje mislite da morate napraviti, ali to je OK. Ne bih se u tim trenucima pretvarala da ih i želim napraviti. Treba priznati da se nešto mora obaviti ali je dobro i pritom razmisliti je li ih možda i želite napraviti", dodaje. 

Prema riječima autora studije, rezultati pokazuju kako treba pronaći načine da nešto što morate napraviti i želite napraviti, a radi toga ćete se osjećati bolje, biti više involvirani u proces i u svakom ćete zadatku pronaći smisao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije