Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike

Znanjima ćemo povećavati konkurentnost gospodarskih subjekata na globalnom tržištu

08.12.2017.
u 20:00

Sve je počelo daleke 1959. godine Zakonom Izvršnog vijeća NR BiH (“Službeni list NR BiH” od 11. studenoga 1959.) kojim je utemeljena Visoka tehnička škola mašinske struke (VTŠ MS), preteča današnjega Fakulteta. Iz spomenutoga zakona, kao i iz naše stvarnosti, vidljivo je kako je od početka pa do danas Fakultet bio usko povezan s gospodarstvom i ukupnim društvenim okružjem, tako da su njegovu fizionomiju i napredak uvjetovale aktualne potrebe razvitka Mostara, Hercegovine i šire regije. Postojanje i neprekidni rast Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru tijekom proteklih pedeset i tri godine najpotpunije svjedoče o afirmaciji uloge namijenjene ovoj visokoškolskoj ustanovi, o ispunjenosti njezine obrazovne i znanstvene funkcije. Nakon osnivanja ova je ustanova doživljavala različite transformacije te organizacijske i pravne ustroje. Godine 1976. postaje samostalna visokoškolska ustanova pod imenom Mašinski fakultet u sastavu tadašnjega Univerziteta “Džemal Bijedić”. Godine 1992. mijenja ime u Strojarski fakultet.

Nova stranica povijesti

Fakultet je akademske godine 2002./2003. okrenuo novu stranicu svoje povijesti. Pokrenut je studij računarstva uz postojeći studij strojarstva, što je uvjetovalo i promjenu naziva u Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Danas, kad je svijet ovisan o tehnici, više nego ikada dolazi do izražaja svrsishodno i pravodobno prilagođivanje visokoga obrazovanja potrebama društva općenito. Otvaranjem studija računarstva i osuvremenjivanjem studija strojarstva, poštujući načela Bolonjske deklaracije, Fakultet u kontinuitetu nastoji odgovoriti izazovima nadolazećega vremena. Prateći trendove u visokom obrazovanju, ali i društvu općenito, te u skladu s potrebama tržišta, u akademskoj godini 2016./2017. pokrenut je i preddiplomski studij elektrotehnike, a u skladu s time, u studenome 2017. godine Fakultet mijenja ime u Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike. Preddiplomski studij elektrotehnike ima za cilj obrazovanje stručnjaka sposobnih za razvitak gospodarskih djelatnosti temeljenih na elektrotehnici koji će biti u stanju prilagoditi se stalnim promjenama u području elektrotehnike. Potrebno je istaknuti kako je studij elektrotehnike pokrenut uz veliku potporu Republike Hrvatske. Vlada RH je financijski potpomogla opremanje modernih laboratorija iz područja elektrotehnike, dok su srodni fakulteti iz RH (FER Zagreb, FESB Split i FERIT Osijek), kao i prilikom pokretanja studija računarstva 2002. godine, pružili nesebičnu stručnu i kadrovsku potporu.

Fakultet je postao prepoznatljiv i cijenjen po organiziranju konferencija - počevši još od prvih, kao što je “Proučavanje i mjerenje rada” (1979.) do već afirmirane “Upravljanje poslovnim sustavnima - UPS” (prva 1997. godine) u suradnji s međunarodnom asocijacijom DAAAM International Vienna iz Beča.

Vizija i pristup

Danas Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, kao registrirana visokoškolska institucija u okviru Sveučilišta u Mostaru, svoju ulogu realizira kroz tri edukacijska ciklusa (preddiplomski, diplomski i poslijediplomski) te istraživanja čiji je cilj oplemenjivanje procesa obrazovanja i provedba rezultata u gospodarstvu. Znanju se na Fakultetu pristupa kao glavnom resursu koji se dijeljenjem uvećava i obnovljivom izvoru čiji se potencijali rabe za održavanje konkurentne prednosti na tržištu. Sinergija ideja, znanja i novih tehnologija primjenjiva u obrazovnom i znanstveno-istraživačkom procesu, koja rezultira inovativnim gospodarstvom, put su potpunije afirmacije Fakulteta kao kompetentne visokoškolske ustanove.

Suvremeni smjerovi razvoja i tržišnoga gospodarstva nametnuli su i na FSRE-u potrebu izraženijega i učinkovitijeg povezivanja znanstveno-istraživačkog rada i sustava obrazovanja na svim razinama. U više od 50 godina bogate tradicije jasno se kristaliziraju dva povijesna razdoblja u razvoju i izrastanju FSRE-a, koji kao važne odrednice determiniraju mjesto i ulogu Fakulteta u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Prvo razdoblje od 1959. do 1990. karakteriziraju dva obrazovna stupnja i razvijen poslijediplomski studij, kao i izradba i obrana doktorskih disertacija. Osnovne značajke toga razdoblja bile su uska povezanost znanosti i obrazovanja s produktivnošću rada u gospodarstvu, kvalitetni kadrovi iz neposredne proizvodnje uključivani su u nastavnu djelatnost, djelovanjem sveučilišnoga nastavnika učinkovito su integrirane znanstvene i nastavne aktivnosti, kvalitetni kadrovi iz neposredne proizvodnje uključivani su u nastavnu djelatnost, politikom oslanjanja na vlastite kadrove i uspješnom strategijom opremanja laboratorija najsuvremenijom opremom Fakultet se afirmirao kao prestižna visokoškolska ustanova na području bivše države. Vrijeme od 1990. do danas drugo je razdoblje u razvoju FSRE-a. Karakteriziraju ga tri obrazovna ciklusa (preddiplomski, diplomski i poslijediplomski) te više usmjerenja (dizajn konstrukcija, proizvodno inženjerstvo, industrijsko inženjerstvo i menadžment, mehatronika, sigurnost i zaštita na radu). Povijest Fakulteta strojarstva i računarstva obilježena je i vrlo bogatom te plodnom izdavačkom djelatnošću. U mnoštvu udžbenika, stručnih knjiga i znanstvenih publikacija ističu se i monografska izdanja koja prate stasanje i rast Fakulteta, među kojima su “Naših dvadeset godina (1959. - 1979.)”, “Mašinski - Strojarski fakultet u Mostaru (1959. - 1989.)”, “Četrdeset godina Strojarskog fakulteta u Mostaru (1959. - 1999.)”, “Pedeset godina Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru (1959. - 2009.)”, “U godinama s početka ovoga stoljeća”.

Zahvaljujući planskoj nabavi dijela opreme za istraživanje i kompjuterizaciji nastavnoga procesa te istraživačke djelatnosti, na FSRE-u se intenzivira znanstvenoistraživački rad, što je rezultiralo povećanim brojem znanstvenoistraživačkih projekata. Kao važno priznanje za ukupnu djelatnost, FSRE je izabran na međunarodnom javnom pozivu kao nositelj izradbe Strategije razvoja industrije u FBiH. Za potpunije spoznavanje unutarnje strukture Fakulteta i njegovih značajki važne su publikacije pod nazivom “ECTS vodič studija”, među kojima se ističe “Informacijski paket - ECTS vodič kroz preddiplomske i diplomske studije”.

Vizija FSRE-a je postati moderna, autoritativna visokoškolska institucija koja će biti uključena u zajednički visokoškolski europski prostor, što uključuje spremnost na razmjenu rezultata istraživanja te isticanje želje za partnerstvom s različitim gospodarskim subjektima. U realnom vremenskom roku FSRE će obrazovati studente spremne za dizajn proizvoda i suvremenu proizvodnju, koji će svojim znanjima povećavati konkurentnost gospodarskih subjekata na globalnom tržištu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?