izvješće

Značajan pad u proizvodnji i prodaji vode na tržištu u RS-u

09.06.2019.
u 12:43

U Republici Srpskoj je u 2018., kao i u ranijim godinama, zabilježen slab napredak u realizaciji ugovora za korištenje voda, potvrđeno je u izvješću entitetskog povjerenstva za koncesije.

Kod izvjesnog broja koncesijskih poduzeća, koja se nalaze u komercijalnom radu, zabilježen je značajan pad u proizvodnji i prodaji vode na tržištu („Planinski studenac“ d.o.o. Osmaci).

Dva koncesijska poduzeća rade povremeno s minimalnim kapacitetom („Instel“ d.o.o. Čajniče, „Kruna voda“ d.o.o. Mrkonjić Grad), potvrdili su iz povjerenstva.

Napominju i da postoje koncesijska poduzeća koja posjeduju izgrađene objekte i postrojenja za vode, ali nisu ušla u komercijalnu proizvodnju, („Visokoalkalne vode - Aqua alca“ d.o.o. Derventa i „Aqua life“ d.o.o. Sokolac).

N negativno stanje u ovoj oblasti, utječe, prije svega, nelojalna konkurencija, nedostatak obrtnih sredstava, predimenzionisanost kapaciteta, nekvalitetna oprema za punjenje vode u boce i slično.

Povjrenstvo smatra da je u idućem razdoblju potrebno izvršiti ponovnu provjeru rada ovih koncesijskih poduzeća na terenu, te precizirati mjere koje bi dovele do pozitivnih pomaka s ciljem realizacije ovih ugovora.

Smatraju i da se daleko veći broj dodijeljenih koncesija odnosi na energetiku, dok su ostali sektori značajno manji, te da je nužno poduzeti sustavne mjere za privlačenje potencijalnih investitora u deficitarnim konsecijskim oblastima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?